Voeding en gewicht
- Bezoekadres
- Orinocodreef 21
- 3563ST Utrecht
Algemene informatie
Als er complexe problematiek aanwezig is, waardoor je bepaalde dingen wel of niet (selectief) eet of onder- of overgewicht hebt, dan is er diagnostiek en behandeling mogelijk. Team voeding en gewicht biedt dat aan kinderen met en zonder verstandelijke beperking en hun ouders/verzorgers en bij volwassenen met een verstandelijke beperking.
Complexe problematiek wil zeggen dat er op meerdere levensgebieden problemen spelen, die onvoldoende in kaart gebracht en behandeld kunnen worden door de reguliere zorg. Het team biedt een gedragsmatige (en geen medische) behandeling. Vanwege de complexiteit werkt het team altijd multidisciplinair, dus met verschillende behandelaars. De betrokken disciplines zijn: de Arts Verstandelijke Gehandicapten (screenend), een psycholoog, systeemtherapeut, mediërend behandelaar, logopedist, fysiotherapeut, diëtist en een psychomotorisch therapeut.
Bij selectief eetgedrag onderzoeken we met ouders/verzorgers welke factoren van invloed zijn op het in stand houden daarvan. Met behulp van psycho-educatie en methodische behandeling doorbreek je de vicieuze cirkel of de neerwaartse spiraal en krijg je ruimte voor uitbreiding van het eetpatroon. Gedurende het traject monitoren we lengte, gewicht en noodzakelijke inname.
Bij over- of ondergewicht geven we jou en je omgeving inzicht in de leefsituatie die het gewichtsprobleem veroorzaakt en in stand houdt. Het doel is om een blijvende verandering te bereiken die je zelf kunt blijven voortzetten na afronding van de behandeling. Onderliggende thema’s (zoals zelfbeeld, zelfvertrouwen en gedachtepatronen) die van invloed zijn op de huidige leefstijl/problematiek nemen we mee in de behandeling, zodat de positieve veranderingen blijven. Dienstverlening
We starten met diagnostisch onderzoek, waarbij we de krachten en zorgen van jou en je ouders/verzorgers/begeleiding in kaart brengen met het eten/drinken, bewegen en andere gebieden die daarmee samenhangen.
Dit gebeurt met gesprekken met de verschillende disciplines, observaties of afname van testen en vragenlijsten (bijvoorbeeld een FIT-test, eetdagboek, screening van zintuigelijke prikkelverwerking). De bevindingen en de handelingsadviezen die daaruit naar voren komen beschrijven we in een diagnostisch verslag. Dat bespreken we met jou en betrokkenen.
Wanneer het Team voeding en gewicht behandeling adviseert, start een behandelperiode van maximaal 9 maanden, waarin (minimaal) elke drie maanden wordt geëvalueerd. We werken met een behandelplan met behandeldoelen, dat we samen met de jou en je familie opstellen. De behandeling is intensief, vanwege de complexe problematiek en multidisciplinaire werkwijze.
Verwijzing en kosten
Heb je een indicatie van de Wet langdurige zorg (Wlz), dan kun je onderzoek of behandeling ontvangen via de Wlz. Je hebt dan een indicatie ontvangen van het CIZ. Je betaalt een verplichte eigen bijdrage aan het CAK. Wij verzorgen de financiële administratie.
Heb je geen Wlz-indicatie, dan is deze multidisciplinaire behandeling soms wel mogelijk. Via de Zvw is het soms mogelijk om behandeling door de GZ-psycholoog en de arts VG te bieden. Via de Jeugdwet is het soms mogelijk om behandeling van een gedragskundige, vaktherapeut en paramedische zorg te combineren. Hiervoor is het nodig dat deze zorg ingekocht is. Neem contact op met Klantadvies bij Reinaerde om na te gaan de behandeling kan worden vergoed.