Diagnostiek
Bij diagnostiek bekijken we de hulpvragen vanuit verschillende invalshoeken. Wij kijken naar wat er in het hoofd, het lichaam en in de omgeving van de cliënt gebeurt en hoe dit van invloed kan zijn op de klachten en zorgen. Op basis van de resultaten geven we vaak verschillende adviezen en bieden wij aan om hier samen mee aan de slag te gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om adviezen over hoe te handelen met communicatie, aanpassing van de leefomgeving en een passende begeleidingsstijl.
Behandeling
Ontwikkelingsstoornissen kenmerken zich doordat ze vaak al vanaf jonge leeftijd aanwezig zijn en in het gedrag herkend worden. Ook blijft een stoornis vaak levenslang invloed hebben op het leven van iemand. Veel soorten behandeling richten zich dan ook op het herkennen en begrijpen van de stoornis zelf, waarbij acceptatie ook een grote rol speelt. Sommige behandelingen richten zich op het versterken of verminderen van bepaald gedrag dat voorkomt bij de ontwikkelingsstoornis. Vaak betekent dat ook een beroep op het aanpassingsvermogen van de omgeving.
Uitvoering van de adviezen
Om de adviezen praktisch te maken kan een (mediërend) behandelaar ondersteuning bieden. Dit varieert van uitleg over wat een ontwikkelingsstoornis (zoals een ASS) betekent tot hulp bij het maken van een passend dagprogramma. Per situatie gaan wij na welke vorm van ondersteuning het best past. Wij werken soms ook met video-opnames en met gesprekken met het gezin, het team of individueel. Door samen met jou en je familie en begeleiding een behandelplan op te stellen en te zorgen dat de adviezen praktisch haalbaar zijn, maak je zo goed mogelijk gebruik van je mogelijkheden. Zo kun jij leren om anders om te gaan met (on)duidelijkheid, vaste routinematige gewoonten en voorspelbaarheid, zodat de wereld zoals jij die ervaart, leefbaarder wordt.
Heb je een indicatie van de Wet langdurige zorg (Wlz), dan kun je ook onderzoek of behandeling ontvangen via de Wlz. Je hebt dan een indicatie ontvangen van het CIZ. Je betaalt een verplichte eigen bijdrage aan het CAK. Wij verzorgen de financiële administratie.
Heb je geen indicatie, en je bent jonger dan 18, dan kun je soms met een beschikking van de gemeente vanuit de Jeugdwet de zorg vergoed krijgen.
Je kunt verwezen worden door het buurt- of sociale team, het CJG of de huisarts. Voorwaarde is dat de gemeente deze zorg heeft ingekocht.
Heb je geen Wlz-indicatie, ben je ouder dan 18 jaar, en je wil onderzoek of behandeling krijgen?
Dan kun je in sommige gevallen, op verwijzing van de huisarts, via de Zorgverzekeringswet het onderzoek of de behandeling vergoed krijgen. Het gaat om de regeling Geneeskundige Zorg Specifieke Patiëntgroepen. Neem contact op met Klantadvies bij Reinaerde om te kijken of de behandeling vergoed is.