Logopedie voor mensen met een beperking
Heb je moeite met communiceren of eten en drinken? Dan kan logopedie je mogelijk helpen.
Bijvoorbeeld:
•Je verslikt je vaker tijdens het eten en drinken
•Je hebt meer moeite om je eten op te kunnen eten
•Je hebt moeite om jezelf duidelijk te maken aan je omgeving
•Je hebt moeite om je dagprogramma te onthouden en weet niet goed wat er van je verwacht wordt
•Je wilt graag praten met foto’s en gebaren en dit ook leren aan je omgeving
•Je hebt moeite om te begrijpen wat je omgeving van je vraagt
•Als het praten niet lukt kunnen we samen kijken of een spraakcomputer jou kan ondersteunen
Logopedie is voor iedereen bij Reinaerde. De logopedisten hebben veel kennis en ervaring met de problemen die kunnen zijn ontstaan door bijvoorbeeld hersenletsel, een (ernstige) verstandelijke beperking, een ontwikkelingsachterstand of psychische problemen. Wij kunnen goed meekijken waar de problemen zich voordoen in het dagelijks leven. Samen met jou en je omgeving kijken we hoe je problemen verminderd kunnen worden.
Een traject met de logopedist start met een kennismaking en je vraag. We kijken dan samen naar de problemen die je hebt. Daarbij voeren we gesprekken. Je kunt een vragenlijst krijgen of we doen observaties en onderzoek. De logopedisten komen dan met een advies voor je, waarmee je problemen verminderen. We denken ook mee bij de uitvoering van het advies, zodat jij en jouw omgeving er goed mee aan de slag kunnen.
De logopedisten kunnen bij verschillende soorten vragen aan de slag. Wij geven individuele behandeling en werken dan samen aan een doel. Wij geven ook groepstherapie of advies in uiteenlopende situaties.
Samenwerking en kwaliteit
Om de zorg voor jou zo goed mogelijk vorm te geven, werken de logopedisten veel samen met alle betrokkenen. Zo houden wij korte lijntjes met familie, andere behandelaren, gedragskundigen en leerkrachten of begeleiders. Zo kan iedereen jou helpen, om je probleem te verminderen.
Heb je een indicatie van de Wet langdurige zorg (Wlz), dan kun je onderzoek of behandeling ontvangen via de Wlz. Je hebt dan een indicatie ontvangen van het CIZ. Je betaalt een verplichte eigen bijdrage aan het CAK. Wij verzorgen de financiële administratie.
Heb je geen indicatie, en je bent jonger dan 18, dan kun je soms met een beschikking van de gemeente vanuit de Jeugdwet de zorg vergoed krijgen.
Je kunt verwezen worden door het buurt- of sociale team, het CJG of de huisarts. Voorwaarde is dat de gemeente deze zorg heeft ingekocht.