Kinderen met een ontwikkelingsachterstand en/of verstandelijke beperking. De zorgonderwijsgroepen zijn vooral geschikt voor kinderen voor wie een schoolomgeving stimulerend is. Bij de groepen hebben de kinderen wel perspectief tot Zeer Moeilijk Lerend Onderwijs, maar zijn er nog teveel vragen op zorggebied om te functioneren in een reguliere klas binnen de ZML-scholen.
Bij de zorgonderwijsgroepen werken professionele begeleiders met ervaring in het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen.
De groepen Libelle, Roodborstje en Meeuw functioneren binnen het Zeer Moeilijk Lerend basisonderwijs bij de Rafaëlschool aan de Lanslaan. Elke groep heeft zijn eigen manier van werken en zijn eigen sfeer. Er wordt gewerkt met een vast dagprogramma waarin zowel individuele als groepsactiviteiten aan bod komen. Het dagprogramma is aangepast is op de leer- en zorgbehoefte van de kinderen. Spelenderwijs wordt het kind gestimuleerd tot de ontwikkeling van schoolse vaardigheden.
Er wordt multidisciplinair gewerkt: deskundigen zoals een fysiotherapeut, gedragskundige, ergotherapeut, psychomotorisch therapeut en logopedist werken in groepsverband met de begeleiders zorgvuldig en uitgebreid aan de ontwikkeling van het kind. Met ouders worden afspraken gemaakt en worden doelen voor het kind geformuleerd. Dat wordt vastgelegd in een individueel ondersteuningsplan. In het dagprogramma werkt de zorgonderwijsgroep methodisch volgens de afspraken uit het individuele ondersteuningsplan. Er wordt gewerkt aan de hand van de visie LACCS.
Tijdens vakanties zijn de zorgonderwijsgroepen gewoon geopend.
Groep Meeuw
Groep Meeuw bestaat uit kinderen van 3 tot 6 jaar. De kinderen krijgen begeleiding in de groep. Daarnaast krijgen ze ook enkele uren groepsles en gaan soms individueel mee met het ZMLK-onderwijs. De kinderen krijgen de mogelijkheid door te stromen naar het speciaal onderwijs of naar een ander deel naar kinderdagbehandeling, bijvoorbeeld naar groep Libelle.
Groep Libelle
Groep Libelle bestaat uit kinderen van 6 tot 9 jaar. De kinderen krijgen begeleiding in de groep. Daarnaast krijgen ze ook enkele uren groepsles en gaan soms individueel mee met het ZMLK-onderwijs. De kinderen komen van Groep Meeuw, maar soms ook van een kinderdagcentrum of vanuit zmlk-onderwijs naar deze groep. Ze kunnen doorstromen naar groep Roodborstje, een kinderdagcentrum of soms naar het ZMLK-onderwijs.
Groep Roodborstje
Groep Roodborstje bestaat uit kinderen van 9 tot 12 jaar. Bij deze groep komt de zorg meer centraal te staan dan het meedoen in het onderwijs, zoals in de zorgonderwijsgroepen met jongere kinderen. De kinderen zijn afkomstig van Groep Libelle, van een kinderdagcentrum of van het zmlk-onderwijs. De kinderen gaan vaak verder bij groep Groen aan de Europalaan.
Voor deze begeleiding heb je een indicatie nodig van het CIZ of een beschikking van de gemeente voor de jeugdwet.
Je betaalt tot 18 jaar geen eigen bijdrage aan het CAK.
Je kunt verwezen worden door het buurt- of sociale team of het CJG.
Kies je voor zorg in natura, dan regelen wij de administratieve afhandeling van de kosten met het zorgkantoor. Je kunt ook voor persoonsgebonden budget (PGB) kiezen en de financiële administratie zelf regelen.
Meer uitleg staat in brochure De wetten zorg & ondersteuning sinds 2020.
Je kunt verwezen worden door het buurt- of sociale team, spoor030, KOOS of het CJG.Aanmelden
Wil je je aanmelden of meer informatie krijgen? Neem dan contact op met Klantadvies.