De dagbehandeling op kinderdagcentrum Oikos Buiten sluit aan bij de praktische en sociale vaardigheden van het kind. Communicatie staat hierbij centraal. Door regelmaat, structuur en intensieve begeleiding ontwikkelen kinderen zich. Ieder in zijn eigen tempo en naar zijn eigen mogelijkheden.
Kinderdagcentrum Oikos Buiten biedt dagbehandeling en Zorgonderwijs aan kinderen van 2 tot 18 jaar. Het kinderdagcentrum bestaat uit vijf groepen die verspreid zitten over vier verschillende locaties in Utrecht.
Op de Europalaan 89 zit groep Groen komen kinderen vanaf 12 jaar voor Zorgonderwijs.
Kinderen met een ontwikkelingsachterstand en/of verstandelijke beperking. Op de Zorgonderwijsgroepen hebben de kinderen wel perspectief tot Zeer Moeilijk Lerend Onderwijs, maar zijn er nog teveel vragen op zorggebied om te functioneren in een reguliere klas binnen de ZML-scholen.
De dagbehandeling op het kinderdagcentrum is bedoeld voor kinderen van 0 tot 18 jaar.Bij kinderdagcentrum Oikos Buiten werken professionele begeleiders met ervaring in het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen.
De locatie bestaat uit vijf groepen die verdeeld zitten over vier locaties. Groepen Flamingo en Toekan zijn de jonge kindgroepen en bevinden zich in Overvecht. De groepen Zwaan, Roze en Groen zijn zorgonderwijsgroepen die functioneren binnen het Zeer Moeilijker Lerend onderwijs in Kanaleneiland. Elke groep op het kinderdagcentrum heeft zijn eigen manier van werken en zijn eigen sfeer. Er wordt gewerkt met een vast dagprogramma waarin zowel individuele als groepsactiviteiten aan bod komen. Spelenderwijs wordt het kind gestimuleerd.
Er wordt multidisciplinair gewerkt. Deskundigen zoals een fysiotherapeut, arts, gedragskundige, ergotherapeut, psychomotorisch therapeut en logopedist werken in groepsverband met de begeleiders zorgvuldig en uitgebreid aan de ontwikkeling van het kind. Met ouders worden afspraken gemaakt en doelen voor het kind geformuleerd die worden vastgelegd in een ondersteuningsplan. In kleine groepen wordt in een vast dagprogramma methodisch gewerkt volgende de afspraken uit het individuele ondersteuningsplan.
Tijdens vakanties is Oikos Buiten gewoon geopend voor dagbehandeling.
Op alle groepen wordt gewerkt met een vast dagprogramma dat aangepast is op de zorgbehoefte van de cliƫnten.
Groep Groen is een zorggroep binnen het onderwijs. Het doel van de groep is de ontwikkeling van het kind stimuleren, voorbereiden op volwassen dagbesteding en de zelfredzaamheid vergroten. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk gebruik te maken van de plek binnen het onderwijs. Er worden soms lessen meegedraaid in een schoolklas of gezamenlijk gegymd. Waar mogelijk is er doorstroom naar passend onderwijs of volwassen dagbesteding. Er wordt gewerkt met LACCS.
Kinderdagcentrum Oikos Buiten is verdeeld over vier locaties. De drie zorgonderwijsgroepen zijn onderdeel van scholen voor Zeer Moeilijke Lerende Kinderen. De groepen Flamingo en Toekan delen het gebouw met andere jeugdorganisaties waar een warme samenwerking mee wordt onderhouden.
Het kinderdagcentrum heeft ruime binnen- en buiten ruimten waar de kinderen kunnen ontdekken, leren en spelen. Er is aantrekkelijk speelgoed en er zijn leuke spelmethodes. De groepen Flamingo en Toekan hebben een speelhal met klimtoestel, snoezelruimte, gymzaal en een groot buitenplein afgestemd op peuters en kleuters. De groepen Zwaan, Roze en Groen huizen in bij een school voor Zeer Moeilijke Lerende Kinderen. Zij mogen gebruik maken van de schoolruimtes zoals het buitenspeelplein, gymzaal en speellokalen.
Alle groepen komen regelmatig buiten en zitten in de buurt van mooie wandelroutes, kinderboerderijen, parken en speeltuinen.
Alle groepen zijn eenvoudig te bereiken middels auto, fiets en openbaar vervoer.
Voor deze begeleiding heb je een indicatie nodig van het CIZ of een beschikking van de gemeente voor de jeugdwet.
Je betaalt tot 18 jaar geen eigen bijdrage aan het CAK.
Je kunt verwezen worden door het buurt- of sociale team of het CJG.
Kies je voor zorg in natura, dan regelen wij de administratieve afhandeling van de kosten met het zorgkantoor. Je kunt ook voor persoonsgebonden budget (PGB) kiezen en de financiƫle administratie zelf regelen.
Meer uitleg staat in brochure De wetten zorg & ondersteuning sinds 2015.
Je kunt verwezen worden door het buurt- of sociale team, spoor030, KOOS of het CJG.Aanmelden
Wil je je aanmelden of meer informatie krijgen? Neem dan contact op met Klantadvies.