Voor iedereen die een nare gebeurtenis heeft meegemaakt onlangs of in het verleden en daar nog regelmatig onder lijdt, kan EMDR een oplossing zijn. Het gaat om mensen die lijden onder klachten als terugkerende nare herinneringen (flashbacks, nachtmerries), gevoelens van angst, boosheid, machteloosheid, schrik- en vermijdingsreacties of lichamelijke overgevoeligheid.
Bij kinderen worden vaak gedragsproblemen, slecht slapen, leerproblemen, lichamelijke klachten en angsten gezien. EMDR is er voor een grote doelgroep: volwassenen, (jonge) kinderen en mensen met een verstandelijke beperking. Binnen Reinaerde kijkt een gezondheidszorgpsycholoog, getraind in EMDR, samen met de cliënt en/of een vertrouwd persoon van de cliënt wat de oorzaak en de achtergrond van de klachten is. Daaruit blijkt dan of EMDR als therapie ingezet kan worden.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar EMDR blijkt dat cliënten er goed op reageren. Ook jonge kinderen en mensen met een verstandelijke beperking. Hoe het komt dat EMDR zo goed werkt is nog onduidelijk en wordt nu volop onderzocht. Mogelijk zorgt het sterk denken aan de traumatische gebeurtenis gecombineerd met afleidende prikkels ervoor dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Met EMDR zal de herinnering aan de nare gebeurtenis niet verdwijnen maar wordt wel minder heftig en belemmerend. Hierdoor hebben mensen er minder last van.
EMDR is een kortdurende therapievorm. EMDR werkt vaak snel. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele behandelingen in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
De therapeut vraagt in de behandeling om aan de gebeurtenis terug te denken: aan de beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart waardoor het minder heftig wordt om aan de gebeurtenis terug te denken. Dat gaat als volgt: de therapeut vraagt opnieuw om de gebeurtenis voor de geest te halen. Ondertussen vraagt de therapeut de aandacht te richten op de afleidende prikkels. Daarbij zijn drie opties:
De cliënt mag zelf de afleidende prikkel kiezen. Er wordt steeds gewerkt met series prikkels. Tussendoor vraagt de therapeut “wat merk je?” of “wat komt er op?”. Dat kan van alles zijn, gedachtes, beelden, emoties of lichamelijke sensaties. De behandeling gaat door totdat het niet meer erg is om aan de nare gebeurtenis te denken. Als iemand niet zo goed kan praten, wordt de behandeling aangepast aan de mogelijkheden van de persoon. Bij zeer jonge kinderen of personen met een ernstige verstandelijke beperking wordt aan de vertrouwenspersoon gevraagd over de nare gebeurtenis te vertellen waar het kind/ de persoon bij is.
Na afloop van een EMDR therapie kunnen de effecten nog even doorwerken. Er wordt bijvoorbeeld meer aan de gebeurtenis gedacht dan voorheen of men is wat onrustiger of moe. Het verwerkingsproces werkt nog even door. Dat is natuurlijk goed maar niet altijd even prettig. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan.
EMDR is een traumabehandeling van Reinaerde.
Heb je een indicatie van de Wet langdurige zorg (Wlz), dan kun je onderzoek of behandeling ontvangen via de Wlz. Je hebt dan een indicatie ontvangen van het CIZ. Je betaalt een verplichte eigen bijdrage aan het CAK. Wij verzorgen de financiële administratie.
Heb je geen Wlz-indicatie, dan is deze multidisciplinaire behandeling soms wel mogelijk. Via de Zvw is het soms mogelijk om behandeling door de GZ-psycholoog en de arts VG te bieden. Via de Jeugdwet is het soms mogelijk om behandeling van een gedragskundige, vaktherapeut en paramedische zorg te combineren. Hiervoor is het nodig dat deze zorg ingekocht is. Neem contact op met Klantadvies bij Reinaerde om na te gaan de behandeling kan worden vergoed.
Aanmelden
Wil je je aanmelden of meer informatie krijgen? Neem dan contact op met Klantadvies.