Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie
- Bezoekadres
- Orinocodreef 21
- 3563ST Utrecht
Algemene informatie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de naam voor de therapie die je kan helpen om je problemen minder groot te maken door anders te denken en anders te doen. Deze therapie kan kun je krijgen als je last hebt van bijvoorbeeld stress en spanning, slaapproblemen, sombere gedachtes. Maar ook als je negatief over jezelf denkt, als je veel piekert, bang of angstig bent of als je het moeilijk vindt om minder boos te worden.
Wat je doet, is je gedrag. Wat je denkt, noemen we cognitief. Als je bijvoorbeeld gewend bent om heel boos te worden, dan is het moeilijk om iets anders te gaan doen. Als je vaak boos wordt, dan denk je vast ook op een wat negatieve manier over jezelf. Door met je gedachten en je gedrag in de therapie aan de slag te gaan, kun je leren om anders te denken, om anders te doen én om je anders te voelen. Of je nou bang, boos, verdrietig of somber bent: dat kan bij alle gevoelens zijn. Cognitieve gedragstherapie helpt doordat je met je therapeut gaat onderzoeken wat je anders zou willen, dan maken jullie een plan en ga je oefenen. Je oefent tijdens de therapie en ook vooral thuis, op het werk of op school. Vaak doe je dat samen met je begeleider of je familie. Je merkt dat je gedachten en je gedrag je minder in de weg zitten waardoor het leven weer leuker wordt.
Cognitieve gedragstherapie wordt bij het Centrum voor diagnostiek en behandeling in Utrecht gegeven. Daar vindt de therapie plaats als de problemen wat groter en lastiger te verhelpen zijn. Als de problemen eenvoudiger te verhelpen zijn, is er ook CGT mogelijk in de gebieden. Verwijzing en kosten
Heb je een indicatie van de Wet langdurige zorg (Wlz), dan kun je ook onderzoek of behandeling ontvangen via de Wlz. Je hebt dan een indicatie ontvangen van het CIZ. Je betaalt een verplichte eigen bijdrage aan het CAK. Wij verzorgen de financiële administratie. Heb je geen Wlz-indicatie en je wil onderzoek of behandeling krijgen? Dan kun je in sommige gevallen, op verwijzing van de huisarts, via de Zorgverzekeringswet het onderzoek of de behandeling vergoed krijgen. Het gaat om de regeling Geneeskundige Zorg Specifieke Patiëntgroepen. Neem contact op met Klantadvies bij Reinaerde om te kijken of de behandeling vergoed is.