Zoeken Contact Menu

Ontroerende ‘Fatima!’ maakt discussie los in RASA

Ontroerende ‘Fatima!’ maakt discussie los in RASA

woensdag 25 juni 2014

In een druk bezocht RASA in Utrecht is afgelopen donderdag de film ‘Fatima!’ in première gegaan. ‘Fatima!’ is gemaakt op verzoek van Reinaerde. Na afloop van de film ontspon zich in de zaal een diepgaande discussie over het thema diversiteit binnen de zorg- en hulpverlening.

Is er wel voldoende oog en oor voor ouders met een niet-westerse achtergrond, die in Nederland wonen en een kind met een beperking hebben? En wat vraagt de zorg voor mensen met een niet-westerse achtergrond van medewerkers? Dergelijke vragen maakten de tongen los bij de zorgprofessionals, ambtenaren en vertegenwoordigers van buurtteams, migrantenorganisaties en onderwijsspecialisten die in de zaal zaten.

De vaak ontroerende film biedt dan ook alle ingrediënten tot verdergaande gesprekken en ontmoetingen. Je ziet de zoektocht van Fatima en de professionals om haar heen om samen tot goede zorg voor haar en haar gezin te komen.

De bezoekers werden vooral geraakt door het onbegrip en de misverstanden die daarbij naar voren kwamen. De oorzaken daarvan liggen onder meer in het niet goed spreken van elkaars taal en het te weinig kennis hebben van elkaars cultuur.

Fatima zelf was ook aanwezig tijdens de première. Zichtbaar ontroerd ontving zij, uit handen van Maryam Idrissi, manager Diversiteit Jeugdzorg van Reinaerde, een ingelijste foto van zichzelf met haar dochtertje.

Aan deze film hebben -behalve Reinaerde- ook Youké, JIJ Utrecht, de gemeente Utrecht , de Dienst Maatschappelijke Ondersteuning en het steunpunt GGZ hun medewerking verleend. ‘Fatima!’ wordt naar alle locaties van Reinaerde gestuurd om het bewustzijn over diversiteit te vergroten. U kunt de film bestellen door een mail te sturen naar: mstodel@reinaerde.nl. De kosten zijn €20,00 (inclusief verzendkosten). Indien de film wordt afgehaald bij Reinaerde kost de film € 12,50.

« Terug naar overzicht