Zoeken Contact Menu

Mobiele snoezelruimte voor De Werkspecht

Mobiele snoezelruimte voor De Werkspecht

dinsdag 10 december 2013

Een mobiele snoezelruimte voor mensen met een beperking. Dat is de wens van dagcentrum De Werkspecht uit Maarssenbroek. Studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht hebben hiervoor de oplossing ontwikkeld: snoezelruimte natuur. Het is een eenvoudig ontwerp met als thema natuur. De studenten maken alles zelf en nemen ook de inrichting voor hun rekening. Op 18 december wordt de ruimte officieel geopend en kunnen cliënten er gebruik van gaan maken.

Snoezelen is een activiteit die de zintuigen stimuleert met beeld, geluid, kleur en gevoelsensaties. Voor mensen met een ernstige of meervoudige beperking werkt dit stimulerend en rustgevend.

Maar snoezelen vindt binnenshuis plaats en in de zomer wil iedereen natuurlijk graag buiten vertoeven. Zo ontstond het idee om de natuur naar binnen te halen. De mobiele snoezelruimte ziet er daarom uit als een natuurlijke omgeving. Met hoogwaardige en moderne materialen en met hulp van onder andere een 3D- printer worden de snoezelpanelen gemaakt. Daarnaast komen er losse materialen en prikkels als beeld, geluid, afwisselende kleuren en geuren uit de natuur. De snoezelruimte is demontabel en kan op verschillende plekken op maat worden ingericht.

Manager Leen Maris van De Werkspecht heeft zelf contact gezocht met de Hogeschool voor de Kunsten. Het Fonds Bijzondere Activiteiten Reinaerde heeft een bedrag uitgekeerd om de snoezelruimte te ontwikkelen. Leen vindt de opdracht meer dan geslaagd: “De Werkspecht en de Hogeschool hebben bereikt wat ze willen en de cliënten kunnen straks beleven wat ze nog nooit hebben beleefd.”

De studenten houden een weblog bij waar u de voortgang van het project kunt volgen: http://studentensnoezelen.tumblr.com.

« Terug naar overzicht