Zoeken Contact Menu

Nieuwe opleiding om tekort in gehandicaptenzorg op te vangen

Nieuwe opleiding om tekort in gehandicaptenzorg op te vangen

maandag 23 september 2019

Er is een nijpend tekort aan zorgpersoneel, ook in de gehandicaptenzorg. Daarom starten MBO Utrecht en Reinaerde een exclusieve samenwerking met een mbo-opleiding gehandicaptenzorg. 26 studenten zijn deze week gestart met een lerend-werken traject. Reinaerde en MBO Utrecht brengen hiermee de praktijk en het onderwijs dichter bij elkaar.

Er is een nijpend tekort aan zorgpersoneel, ook in de gehandicaptenzorg in Utrecht waar de zorgdichtheid hoog is. Door studenten intern op te leiden, heeft Reinaerde perspectief op personeel dat die zorg kan bieden die cliënten nodig hebben. 'Wij willen dat het onderwijs goed aansluit bij de vraag van cliënten die we begeleiden', aldus Sela van der Kooij, adviseur leren & ontwikkelen bij Reinaerde. 'En tegelijkertijd studenten een plek bieden waarin ze contextrijk leren.'

Gezamenlijk ontwikkelen onderwijs

De twee organisaties schreven samen het onderwijsprogramma voor de opleiding. Het leren vindt het meest plaats op de werkplek en voor een klein deel in het klaslokaal. De professionals van Reinaerde krijgen een belangrijke rol als expert in het onderwijs, bijvoorbeeld bij het leren over verpleegtechnische handelingen of ADL (Algemene dagelijkse levensverrichtingen).

"De vraag naar goed opgeleid personeel in de gehandicaptenzorg is groot. Daarom denken we met zorginstellingen mee over het zo flexibel mogelijk opleiden van nieuwe zorgprofessionals," aldus onderwijsdirecteur Marianne Toussaint van MBO Utrecht. "Door de samenwerking met Reinaerde kan leren en reflecteren direct in de praktijk plaatsvinden. En ook weer meteen worden toegepast. Door samen onderwijs te ontwikkelen is de opleiding up to date en deze kennis kunnen we vervolgens ook gebruiken bij onze andere opleidingen."

« Terug naar overzicht