Zoeken Contact Menu

Nachtzorg in Nieuwsuur

Nachtzorg in Nieuwsuur

woensdag 6 september 2017

Dinsdagavond 5 september besteedde het tv-programma Nieuwsuur aandacht aan het onderwerp domotica, specifiek het uitluisteren van cliënten gedurende de nacht. In deze uitzending komen familieleden aan het woord die hierover hun zorgen uiten. Ook heeft Nieuwsuur bij collega-organisatie Amerpoort gefilmd hoe het uitluisteren in zijn werk gaat.

 Vrijheid en veiligheid

 

We kunnen ons voorstellen dat er zorgen bestaan over de veiligheid van cliënten tijdens de nacht. Cliënten bij Reinaerde kunnen ook in de nacht rekenen op goede zorg door de medewerkers. In verschillende woningen ondersteunen we de zorg met domotica. Met die technologie kunnen we luisteren naar cliënten en zo nodig diverse andere signalen volgen, zoals deuren openen.

 

Tegelijkertijd zijn vrijheid en privacy van cliënten bij ons belangrijk. Daarom zetten we domotica alleen in waar dat nodig is voor de veiligheid van de cliënten en medewerkers. We stemmen dit af met de cliënt en de familie of andere vertegenwoordigers van de cliënt.

 

Positieve ervaringen

 

De ervaringen met de nieuwe technologie zijn bij ons de afgelopen jaren positief. We signaleren beter of er iets aan de hand is en we zijn sneller bij de cliënten die hulp nodig hebben. We verminderen er de risico’s aanzienlijk mee. Volledige veiligheid is helaas een illusie: die kunnen we er niet mee bereiken. Er zijn acute situaties ’s nachts, zoals een hartstilstand, waar we ook met de medewerkers en domotica niet alles kunnen voorkomen. Helma Groenewegen, regiomanager Reinaerde: “Met elkaar het gesprek hierover aangaan, met cliënten en familie, is enorm belangrijk. Op deze wijze hebben we er het vertrouwen in dat de professionele medewerkers én de domotica er samen voor zorgen dat cliënten een zo vellig mogelijke nacht hebben.”

  

De uitzending is te zien op: 

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2191465-ouders-gehandicapten-en-inspectie-zien-risico-s-zorg-op-afstand.html

 

 

 

 

 

 

« Terug naar overzicht