Zoeken Contact Menu

Meer zelfstandigheid in nieuwe woningen Prins Hendrikstraat Woudenberg

Meer zelfstandigheid in nieuwe woningen Prins Hendrikstraat Woudenberg

dinsdag 15 oktober 2019

Zaterdag 12 oktober vond de officiële opening plaats van de nieuwbouw aan de Prins Hendrikstraat in Woudenberg. De twaalf appartementen en twaalf studio’s zijn al bewoond. Dat de bewoners trots zijn op hun nieuwe woningen bleek wel tijdens de opening. Daar stelden zij belangstellenden in de gelegenheid hun woningen te komen bekijken. Veel bewoners uit Woudenberg zijn langsgekomen om de cliënten te feliciteren. Daarnaast kwamen ook veel familieleden, vrijwilligers, oud-medewerkers en oud-cliënten.

Meer zelfstandigheid

De nieuwbouw vervangt Het Slotlaantje. Volgens manager Renaldo van Kallen voldeed dat niet meer aan de eisen van tegenwoordig. “Daar woonden ze met drie mensen in een huis, moesten voor drie mensen koken en er was weinig privacy. Aan de Prins Hendrikstraat heeft iedereen meer ruimte, vrijheid en privacy om verder te kunnen groeien in zelfstandigheid. Er hoeft bijvoorbeeld met muziek draaien minder rekening te worden gehouden met anderen, want de appartementen zijn goed geïsoleerd.”

 

Het nieuwe gebouw bestaat uit drie verdiepingen.De bewoners hebben allemaal een eigen appartement of studio. Caron Landzaat, één van de bewoners, vertelt: “Er zijn wel gemeenschappelijke ruimtes met een grote keuken om gezamenlijk te koken, te eten en elkaar te ontmoeten. Maar in onze appartementen hebben we ook ieder een eigen keuken, douche en toiletruimte, woonkamer en slaapkamer.”

 

Bewoners betrokken bij inrichting

Bij het inrichten en verdelen van de woningen zijn de nieuwe bewoners actief betrokken. Caron: “We mochten drie keuzes aangeven en eigenlijk heeft iedereen de plek gekregen die hij wilde. Ik wilde geen zon en woon nu met mijn kat aan de noordkant. Aan de zuidkant zijn grote terrassen op de eerste en tweede verdieping. Het is fijn om een eigen adres en een eigen voordeurbel te hebben en niets te hoeven delen.”

 

Ook heeft Caron meegedacht over de aankleding in het gebouw. Zo is elke verdieping herkenbaar aan een eigen kleur. “Dat is handig als je uit de lift stapt.” Daarnaast kregen de bewoners volgens Caron een ruime keuze wat betreft vloeren, keukendeuren en gordijnen. “Zo werden het allemaal heel verschillende en persoonlijke appartementen en daar zijn we heel blij mee”.

 

Samenwerking met de buurt

Op de plek van het nieuwe gebouw stond vroeger de Jan Ligthartschool. “Toen deze gesloopt werd, konden we samen met Vallei Wonen de grond kopen en dit gebouw realiseren”, zo vertelt Renaldo. Bijzonder aan de Prins Hendrikstraat is dat overal in het gebouw nog elementen herinneren aan de vroegere school. Bankjes uit een gymzaal, stukken klimrek en landkaarten. Ook hangen er oude foto's van de Jan Ligthartschool.

 

Bij de realisatie van de woningen is ook rekening gehouden met de ontwikkeling van een speelmogelijkheid voor de buurt die anders zeker gemist zou gaan worden. Renaldo: “Er was veel overleg met de buurt. De speeltuin is samen met cliënten, medewerkers en buurtbewoners bedacht.”

 

Voor de panden aan het Slotlaantje zijn nog geen plannen. Mogelijk worden ze eerst gebruikt om bewoners van de Bongerd te huisvesten tijdens de renovatie van hun locatie.

 

 

« Terug naar overzicht