Zoeken Contact Menu

Kunstenaar Derk Wessels gedecoreerd tot ridder

Kunstenaar Derk Wessels gedecoreerd tot ridder

donderdag 26 april 2018

Koninklijke onderscheidingen Derk Wessels, Flip Mijzen, de heer Groen in het Wout en Corry van den Berg - De Ru hebben vandaag een koninklijke onderscheiding gekregen. Derk heeft vanochtend van burgemeester Jan van Zanen een lintje opgespeld gekregen in de Utrechtse schouwburg. Hij is gedecoreerd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Derk heeft in meer dan 25 jaar grote bekendheid als kunstenaar opgebouwd met zijn outsider art met beesten, bloemen en landschappen. “Hij wil mensen ermee plezieren”, vertelde de burgemeester. Hij werkt in Utrecht vanuit Ateliers Wijde Doelen van Reinaerde. Zijn werk hangt onder meer in de Hermitage in Amsterdam en diverse landen in de wereld. In 2007 had hij een eigen expositie in het Centraal Museum in Utrecht. “U bent een visitekaartje voor Nederland” stelde de burgemeester. Derk bedankte voor alle hulp die hij kreeg van Ateliers de Wijde Doelen. Flip Mijzen lid in de orde van Oranje-Nassau Ook Flip Mijzen werd onderscheiden. Hij werd lid in de orde van Oranje-Nassau voor zijn werk in het jeugd- en jongerenwerk. In het dagelijks leven is Flip manager bij Reinaerde De Weteringhoek in Houten.

Foto: Desiree Meulemans

 

De heer D. Wessels (45 jaar) – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Wessels is kunstenaar en werkt bij ateliers De Wijde Doelen, een dagbesteding van Reinaerde te Utrecht. Decoranus is geboren met het downsyndroom. Hij bleek over een groot kunstenaarstalent te beschikken. Sinds 1992 heeft hij een groot oeuvre aan tekeningen, schilderijen en lino’s opgebouwd. Vooral de lino’s zijn bekend en zeer geliefd. Hij bekroonde zijn vijftienjarig kunstenaarschap met een solo-expositie in het Centraal Museum in Utrecht. In de periode daarna volgden verschillende tentoonstellingen, onder meer in galeries te Amsterdam, de Kloosterkerk te Rotterdam, het Slingermuseum te Laren en de Kunstrai te Amsterdam. De laatste 10 jaar kreeg zijn werk wereldwijd bekendheid. Onder meer in Amerika, China, Japan en Engeland. Eind 2015 won de heer Wessels de eerste prijs van de Special Award 2015 (driejaarlijkse beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een handicap). Zijn werk maakte veel indruk op de jury, evenals zijn sterke gevoel voor vorm en compositie. De heer Wessels wordt gezien als ambassadeur voor outsider art en is een voorbeeld voor andere kunstenaars. Hij slaat met zijn kunstwerken en presentatie bruggen en is van grote waarde voor de integratie van gehandicapten in onze samenleving. Kunstenaar Corneille meldde tijdens de opening van een grote expositie

De heer F. Mijzen( 62 jaar) – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Mijzen heeft zich ruim 30 jaar lang ingezet voor het Jeugd- en Jongerenwerk in de gemeente Leusden. Bijna 30 jaar lang was dat in de functie van voorzitter van het bestuur. Tijdens deze periode heeft hij zich altijd enthousiast, betrokken, verantwoordelijk en onvermoeibaar getoond. Niet alleen binnen het bestuur, maar zijn betrokkenheid en verantwoordelijkheid strekte zich ook uit over de professionals als dit nodig was. Ook de gemeente heeft hem ervaren als een constructieve gesprekspartner. Daarnaast is de heer Mijzen de laatste jaren initiatiefnemer en trekker van de opleidingen van de Trim-Toerclub Leusden (TTL). In 2016 heeft hij voor deze bijzondere verdiensten binnen TTL de "Chris Trentelman trofee" ontvangen.

 

De heer A.C.M. Groen in ’t Wout (71 jaar) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Bij zorgorganisatie Reinaerde De Hoge Weide werken naast het professionele horecateam ook mensen met een verstandelijke beperking in de huishouding, de keuken en de bediening. De heer Groen in ’t Wout was van 2003 tot 2008 vrijwillige actief als bakker en begeleider. Hij begeleidde diverse mensen met een verstandelijke beperking bij de bakkersactiviteiten. Een aantal mensen is dankzij de heer Groen in 't Wout in bakkers- en chocolateriezaken terecht gekomen. Na vijf jaar is hij gestopt vanwege aanpassing van het dagprogramma en er daardoor minder bakkersbegeleiding nodig was. Vanaf 2008 is hij vrijwillig actief als bakker en begeleider bij BraZZerie en Bakkerij Abrona in De Meern, waar het bedrijf en een zinvolle dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt elkaar treffen. Naast de activiteiten vanuit zijn voormalige beroep als bakker is de heer Groen in ’t Wout actief voor zijn eigen buurt, zoals voor de Vereniging van Eigenaren.

Corry van den Berg-de Ru (72) - lid in de Orde van Oranje-Nassau

vanwege haar bijzondere verdiensten als vrijwilligster bij PKN Gemeente De Voorhof. Zij is daarnaast actief als vrijwilliger bij Reinaerde.

 

 

 

 

« Terug naar overzicht