Zoeken Contact Menu

Conferentie Inclusive campus live krijgt inspiratie van clienten

Conferentie Inclusive campus live krijgt inspiratie van clienten

vrijdag 7 juni 2019

Zeventien cliënten van Reinaerde doen in drie onderdelen actief mee aan een internationale conferentie bij de Hogeschool Utrecht. De conferentie is op vrijdag 7 zaterdag 8 juni en gaat over inclusie. Ook wel volwaardig meedoen. De vraag bij de conferentie is of cliënten nóg beter mee kunnen doen op de ‘campus’, dus bij de hogeschool, de universiteit of het ROC. Vandaar de titel: Inclusive campus life. Gezien en gehoord worden, daar weten we bij Reinaerde veel van, en laten we graag zélf bij de conferentie zien.

Website over inclusief leven op de universiteit of school

De Hogeschool Utrecht heeft een website gemaakt over inclusief leven op de hogeschool of universiteit met contactgegevens en hulpmiddelen om daaraan te werken;  www.iclife.eu

Samen lunchen

“Je leert veel mensen kennen door het werk”, vertellen cliënten tegen de conferentiebezoekers. “Ik ga op de school ook lunchen met mijn vrienden die ik ken uit mijn wijk”, vertelt een andere cliënt, om uit te leggen wat inclusie in de praktijk op de campus van het ROC is.

In de conferentie vertellen internationale onderzoekers en docenten over hun onderzoek over inclusie. Naast Reinaerde zijn ook cliënten en medewerkers van andere zorgorganisaties in Utrecht betrokken. Het is een platform om van elkaar te leren.

Reinaerde bij het ROC

Acht cliënten van Reinaerde die dienstverlening bij het ROC verzorgen, laten aan de hand van attributen zien wat ze doen. De groep begon als scholingsproject waar cliënten vaardigheden leerden. Ze waren toen niet zichtbaar in de school. Zes jaar geleden werd het een werkplek waar de medewerkers wat ze geleerd hadden in de praktijk konden brengen. Nu is de groep niet meer weg te denken bij het ROC. Nieuwe werkzaamheden stromen binnen!

Dienstverlening Hogeschool

Een groep cliënten van Reinaerde verzorgt ondersteunende werkzaamheden bij de verschillende gebouwen de Hogeschool op de Uithof. Twee cliënten vertellen wat hun groep doet: het buitenterrein schoonhouden, lokalen verzorgen en docenten helpen met klussen zoals het sorteren van robotonderdelen en gereedschapskisten compleet maken.

What I need is ..: Het Lichtruim en Kinderboerderij De Schaapskooi

Op zaterdag vertellen drie cliënten over hun eigen ervaring met inclusie, en geven aan wat ze zelf nodig hebben. Ze komen van de dagbesteding van Reinaerde bij Het Lichtruim en Kinderboerderij De Schaapskooi in De Bilt. Inclusie blijkt voor iedereen anders. De één zoekt nog opleiding die bij hem past. De ander wil deelcertificaten halen op mbo-niveau 1 als pedagogisch medewerker. De derde ontwikkelt zichzelf in de dagbesteding waar hij nu werkzaam is, de bibliotheek, en is niet op zoek naar iets anders. Twee begeleiders vertellen wat de visie van Reinaerde is en hoe het werk als begeleider eruitziet.

 

 

 

« Terug naar overzicht