HomeJanneke Domineer Riekelhof
thumb

Jannekes bijzondere stap

naar meer zelfstandigheid

Janneke van Nimwegen, 42 jaar, woont nu een jaar zelfstandig in haar appartement van Reinaerde Dominee Riekelhof in Veenendaal, vlak bij het pittoreske kerkje dat bij de woonlocatie hoort. Hier ervaart ze een vrijheid die ze eerder niet kende. Elke avond kan ze kiezen: zelf koken of zich inschrijven voor een gezamenlijke maaltijd. Ook doet ze haar eigen boodschappen en was.

"Het is fijn om de keuze te hebben," vertelt Janneke. "Soms kook ik iets voor mezelf, maar als ik zin heb in gezelschap sluit ik me aan bij de groep voor het avondeten."

Voorheen leek zelfstandigheid voor Janneke onbereikbaar. Ze was voortdurend afhankelijk van begeleiding en viel regelmatig terug in probleem- en faalgedrag. Dat belastte niet alleen haarzelf maar ook haar omgeving. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat ze zelfs tijdelijk weer bij haar ouders moest gaan wonen. "Ik dacht echt dat zelfstandig wonen niets voor mij was," herinnert Janneke zich.

Het keerpunt in Janneke’s leven kwam toen haar begeleiding haar liet inzien dat een andere levensstijl mogelijk was. In haar vorige woonsituaties in groepsverband en bij andere organisaties, voelde Janneke zich vaak onrustig. Haar persoonlijke begeleider, Cynthia Looren, geloofde dat met een rustige omgeving Janneke’s zelfstandigheid zou kunnen groeien.

"Janneke had gewoon de juiste setting nodig om tot bloei te komen," legt Cynthia uit. "Ik zag dat ze potentieel had om zelfstandig te wonen, maar ze had de rust en het vertrouwen nodig om het echt te proberen."

En ze had gelijk. Ze moedigde Janneke aan om stappen te zetten naar zelfstandig wonen. Dankzij geduld, vertrouwen, loslaten en de juiste ondersteuning kon Janneke deze stap uiteindelijk maken.

Anneke kon in haar eigen tempo wennen. Cynthia en het team waren er wanneer zij hun nodig had, maar gaven me ook de ruimte om dingen zelf te doen.

Nu geniet Janneke volop van haar rustige, nieuwe omgeving. Ze heeft veel minder begeleiding nodig dan voorheen, behalve voor haar dagelijkse afspraken zoals medicatie en gesprekken. Ze is enorm gegroeid in haar zelfstandigheid en heeft geleerd om haar eigen vragen uit te stellen.

"Ik voel me zoveel rustiger nu," zegt Janneke stralend. "Als ik iets niet direct weet, raak ik niet meer in paniek. Ik kan wachten tot ik hulp krijg of zelf een oplossing vinden."

Ook op haar werk gaat het veel beter! “Mijn hoofd is niet meer zo vol,” zegt ze enthousiast. “Nu kan ik mijn energie steken in het plezier met mijn collega’s.”

"Dat was een prachtig moment," herinnert Cynthia zich. "Toen Janneke zei dat ze zich voor het eerst echt volwassen voelde, wist ik dat we het juiste pad hadden gekozen. Het betekent zoveel voor haar en ook voor ons als begeleiders."

Janneke’s verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe met vertrouwen, loslaten, de juiste begeleiding en steun verandering mogelijk is, ongeacht hoe moeilijk de weg lijkt te zijn.