HomeWandelen als medicijn
thumb

Wandelen als medicijn

Een verstandelijke beperking beperkt niet om in beweging te komen

Femke Janssen-Graafland, (sport)fysiotherapeut en Emma Huizinga, bewegingswetenschapper/ ergotherapeut zijn in januari 2019 gestart met de masterclass wetenschappelijk onderzoek van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Er valt nog veel te winnen op het gebied van bewegen binnen onze sector. Daarom schreven zij voor de masterclass een onderzoeksvoorstel met als titel 'Wandelen als Medicijn'. Voor het uitvoeren van het onderzoek is een subsidie aangevraagd bij ZonMw, in samenwerking met het Erasmus MC en de Hanze Hogeschool. Binnenkort horen Femke en Emma of zij door zijn naar de tweede ronde. Als de subsidie wordt gehonoreerd, starten zij vanaf mei 2021 met de uitrol van hun onderzoek.

Onderzoekvoorstel
Eind september hebben Femke en Emma de masterclass afgerond met een posterpresentatie over hun onderzoeksvoorstel met als titel “Wandelen als Medicijn". Hun doel? Volwassenen met een verstandelijke beperking méér laten bewegen om de lichamelijke- en psychische gezondheid te verbeteren. En het optimaliseren van de zorg door de inzet van (para)medici.

Wandelen is een activiteit die veel cliënten kunnen onder begeleiding van zorgverleners. Hierdoor is de uitvoer haalbaar, ook op lange(re) termijn. In het onderzoek wordt gekeken of de interventiegroep (die 16 weken lang 5 dagen per week 30 minuten wandelt) een betere lichamelijke en psychische gezondheid krijgt dan de controlegroep.

'Voorkomen is beter dan genezen'
In Nederland wordt 80 miljard uitgegeven aan curatieve hulpvraag gerelateerde zorg en 2 miljard aan preventieve zorg. ''We hopen dat ons onderzoek een bijdragen zal leveren aan een perspectief op het effect van preventie. Want iedereen wil toch voorkomen dat hij ziek wordt? Iedereen wil toch de positieve effecten van bewegen ervaren?", lichten Femke en Emma tot slot toe.

Wil je meer weten over het onderzoek? Mail gerust naar Femke (ze staat op de rechterfoto) fgraafland@reinaerde.nl of naar Emma ehuizinga@reinaerde.nl.