HomeStand van zaken vaccinaties voor medewerkers en cliënten
thumb

Stand van zaken vaccinaties voor medewerkers en cliënten

Het wie, waar en wanneer van de eerste lichting coronavaccins

Nu het eerste vaccin (van Pfizer/BionTech, met de naam Comirnaty) is goedgekeurd, kan er in januari gestart worden met het vaccineren van zorgmedewerkers in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Wij moedigen vaccinatie aan omdat wij, zoals de overheid ook stelt, geloven dat vaccinatie een sleutelrol speelt in het onder controle krijgen van het coronavirus. Wij delen het verlangen naar een leven zonder coronaregels. Vaccineren zien wij hierin als een belangrijke stap.

Wie ontvangen er een uitnodiging?

Er zijn nu nog niet genoeg vaccins beschikbaar. De overheid heeft daarom bepaald dat alleen zorgmedewerkers die direct met cliënten werken nu in aanmerking komen voor een inenting. Al deze zorgmedewerkers zullen vanaf 5 januari 2021 vanuit Reinaerde een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen. Dit geldt ook voor invalkrachten, ZZP-ers, professionals die op consultbasis werken (zoals een huisarts of neuroloog) en stagiaires. Naast zorgmedewerkers ontvangen ook andere medewerkers die in de directe nabijheid van cliënten komen, een uitnodiging. Dit zijn bijvoorbeeld tactisch managers in de gebieden, de administratief medewerker op een kinderdagcentrum of de kok van een horecaonderneming. In deze eerste vaccinatieronde ontvangen vrijwilligers geen uitnodiging. Wij volgen kaders en eventuele aanpassingen van onze branchevereniging VGN.

Met de uitnodigingsbrief kunnen medewerkers zelf telefonisch een afspraak maken voor vaccinatie.

Waar en wanneer

Vanaf 8 januari 2021 wordt er op één centrale plek in Nederland gestart met vaccineren. Vanaf 11 januari kan dit op drie locaties, waaronder Houten. Vanaf 18 januari kan er op 25 locaties verspreid door het land gevaccineerd worden. Drie weken na de eerste prik volgt de tweede prik. Goed om te weten: reiskosten naar de priklocaties kunnen gedeclareerd worden en de vaccinatie kan in werktijd gehaald worden.

Wilt u meer weten over de specifieke tijdlijn: Klik op: infographic Tijdlijn eerste vacinatieronde

Vaccineren van cliënten die bij Reinaerde wonen ná vaccineren van medewerkers De tweede stap in de landelijke vaccinatie is de start van het vaccineren van cliënten die in verpleeghuizen en bij organisaties voor gehandicaptenzorg wonen en gevaccineerd willen worden. Zij worden ingeënt met een ander vaccin (Moderna). Dit vaccin moet nog toegelaten worden voor gebruik in Nederland en Europa. Half januari wordt hier landelijk een besluit over genomen. Cliënten krijgen een ander vaccin, omdat het eerst beschikbare vaccin niet geschikt is voor kleinschalige toediening aan cliënten in woonzorgcentra. Dat komt omdat dit vaccin moet worden bewaard op een temperatuur van -70 graden. Daarnaast levert de farmaceut het vaccin aan in verpakkingen van minimaal duizend doses per doos. Dat maakt het lastig het vooraf op te delen in kleinere porties waarmee een zorgorganisatie aan de slag kan. Het beoogde vaccin voor cliënten is wel makkelijker te gebruiken in een kleinschalige setting.

Zowel voor informatie over het Moderna-vaccin als voor de aanlevering ervan zijn we afhankelijk van de overheid. Cliënten en hun familieleden ontvangen, zoals het er nu uit ziet, in januari nadere informatie. Vanzelfsprekend volgen daarna de toestemmingsformulieren.

Wilt u meer weten over de landelijke vaccinatie strategie en volgorde waarin iedereen gevaccineerd kan worden? Klik op: infographic Vaccinatiestrategie

Objectieve informatie om keuze te maken tussen wel of niet vaccineren

Wij vinden het belangrijk dat cliënten, familieleden en medewerkers over objectieve, betrouwbare en begrijpelijke informatie beschikken. Met deze informatie kan iedereen een eigen weloverwogen keuze maken. Vragen over vaccinatie? Kijk op www.coronavaccinatie.nl.

Wilt u meer weten over het vaccin van Pfizer/BionTech, met de naam Comirnaty, klik op: vaccin in het kort en vaccinatie tegen corona.

Wilt u meer weten over hoe de vaccins werken? Klik op: Hoe werken vaccins?

Wilt u meer weten over de ontwikkeling, toelating van het vaccin van Pfizer en de veiligheid hiervan? Klik op: Een goed werkend en veilig coronavaccin