HomeStage lopen in coronatijd: 'Ik ben door het team met open armen ontvangen'
thumb

'Ik ben door het team met open armen ontvangen'

Stage lopen in coronatijd

Ruim 70% van de 189 stagiaires die begin maart bij ons stage liepen, heeft de stage doorgezet en afgemaakt. Dat zegt veel over de flexibiliteit van stagiaires en teams. Vaak werd de stage voortgezet in een woning in plaats van op een dagcentrum, omdat de dagcentra in de derde week van maart plotseling hun deuren moesten sluiten. Teams hebben moeite gedaan om het de stagiaires makkelijk te maken. Zo werden ze bijvoorbeeld op de nieuwe stageplek gekoppeld aan een vaste begeleider.

Een van de stagiaires zei: “Ondanks de verschrikkelijke gevolgen van corona die je op dat moment van heel dichtbij meemaakt, heb ik veel geleerd tijdens mijn stageperiode. Ik zie dat het voor cliënten moeilijk is geweest om geen dagbesteding te krijgen en dat vraagt veel van het team. Ik heb ervaren dat je van meerwaarde kunt zijn. Het team heeft mij echt met open armen ontvangen, niet als stagiair, maar echt als collega. Ik voelde me deel van een team in crisistijd.'

Niet iedereen heeft zijn stage kunnen voortzetten. Dit heeft verschillende oorzaken; zo hebben sommige scholen geadviseerd stages stop te zetten of behoorden stagiaires tot de risicogroep. 33 stagiaires hebben in overleg met de manager hun stagecontract 'on hold' gezet. Dit zijn stagiaires die veelal op dagcentra werkten en die niet direct gekoppeld konden worden aan een woning. Nu de dagcentra weer open gaan, zie je dat deze stagiaires hun stage weer oppakken. Gelukkig maar, want stagiaires die ervaren hebben hoe het is om in de gehandicaptenzorg te werken en positieve ervaringen hebben opgedaan, kunnen we als toekomstig collega goed gebruiken!

Tijdens de coronacrisis is de werving en selectie voor stagiaires voor het schooljaar 2020-2021 doorgegaan. Ondanks dat stagemarkten zijn afgelast, weten stagiaires ons te vinden.