HomeRuim de helft van cliënten gaat weer naar dagcentrum
thumb

Ruim de helft van cliënten gaat weer naar dagcentrum

“Yes we mogen weer!"

Vier maanden na het sluiten van de dagcentra gaan steeds meer cliënten weer naar een dagcentrum. Hoewel veel cliënten de afgelopen periode in hun eigen woning aan aangepaste dagactiviteiten hebben meegedaan, is er blijdschap om weer naar zijn vertrouwde plek te mogen komen. Inmiddels gaat het merendeel van de cliënten weer één of meer dagen naar de dagbesteding. Afhankelijk van de mogelijkheden is dat dagbesteding op het dagcentrum dat ze gewend waren, maar soms is dit op een andere locatie of in hun woning. We verwachten nog een flinke toename de komende weken.

Uiteraard is nog niet alles bij het oude en dat is wennen voor sommige cliënten. Begeleiders merken dat het in het begin best vermoeiend is voor de cliënten. Sommigen vallen in slaap tijdens een kop koffie, anderen rusten na de lunch in een luie stoel. Dagcentrum De Weiderij startte daarom de eerste weken rustig. Zodat cliënten kunnen wennen aan het vroege opstaan, het reizen en het houden van anderhalve meter afstand.

De komende tijd zal in veilige stappen worden toegewerkt naar het verder opengaan van de dagcentra.

Hoe ziet een dagcentrum er nu uit? En hoe reageren cliënten?

Voor alle dagbestedingslocaties is het maatwerk en zoeken medewerkers op basis van de ruimte die er is naar de beste oplossing. De 1,5 meter afstand tussen elkaar is hierbij maatgevend. Waar nodig kunnen spatschermen gebruikt worden.

Op De Werkspecht bijvoorbeeld staan doorzichtige schotten tussen tafels, op de tafels is voor iedereen een eigen plek afgeplakt met tape, alles wordt meerdere keren per dag gedesinfecteerd. En er wordt genoeg ruimte gecreëerd om anderhalve meter afstand te houden.

Meehna werkt bij De Werkspecht. Aan het begin van de coronacrisis werkte ze noodgedwongen thuis. Ze vond dagactiviteiten thuis leuk, maar had wel zin om weer naar het dagcentrum te gaan. Eindelijk weer wat anders! Ze kijkt al uit naar de volgende klus.

Patricia is ook blij dat ze weer is begonnen. “Anders verveel ik me thuis. Het begon met een paar halve dagen, maar nu werk ik weer hele dagen. Ik miste het werk in de keuken bij De Werkspecht verschrikkelijk." Echt op haar werkplek aan de slag is toch het fijnst.

Wanneer Ted, Annette en Gemma hun (vaste) plekje op de ouderengroep bij De Weiderij weer hebben gevonden, komen al snel de gesprekken op gang en zegt Gemma lachend: 'Ik vind het hier gewoon heel leuk hier!'

Als Olaf tijdens zijn kopje koffie Ben ziet binnenlopen, reageert hij spontaan. Hij krijgt een glimlach op zijn gezicht en roept: 'Bennie, Bennie'. Uit vreugde wrijft hij met zijn handen over zijn voorhoofd.

Foto gemaakt bij dagcentrum De Werkspecht, met in het groot Meehna.