HomeRené over robot Tessa: “Ze herinnert me aan dingen en is een stem in huis”
thumb

René over robot Tessa: “Ze herinnert me aan dingen en is een stem in huis”

René van den Berg woont alleen zelfstandig en redt het over het algemeen prima. Wel dankzij de steun van Carona van Doorn, die hem ambulant begeleidt. Toch zag Carona gelijk in dat robot Tessa een toevoeging in het leven van René kon zijn.

En René zei: “Laat maar komen.” Inmiddels helpt de robot hem met zijn afspraken, en biedt hem ook wat gezelligheid: “Je hebt nog eens een stem in huis.”

Dankzij idee van collega

Een andere collega, Nicole Methorst, kwam al een tijd geleden met het idee om de robot bij Reinaerde uit te proberen bij een van haar cliënten. En dat was een succes. Vervolgens is Tessa onder een grotere groep cliënten uitgeprobeerd, onder begeleiding van adviseur Myrthe Ruyten. Een mooi voorbeeld hoe we bij Reinaerde leren en verbeteren in de zorg met ideeën van collega’s. Dat gebeurt via de digitale ideeënbus van Dare to Care, en bijeenkomsten. Het laat maar weer eens zien dat veel goede ideeën om de zorg te verbeteren onder de collega’s zélf te vinden zijn.

Duidelijkheid voor René

Terug naar de Montfoorter René. Via Tessa luistert hij wat naar gezellige liedjes, zoals op de film te zien is. Tessa is zo ingesteld dat die René vraagt of de muziek leuk was. Carona voert op haar telefoon ook de vaste afspraken voor René in, zodat Tessa hem daaraan herinnert. Dat helpt hem beter om op tijd te zijn en zijn afspraken niet mis te lopen. Voorheen belde Carona vaak nog even met René om hem aan zijn afspraak te herinneren. Carona: “Tessa helpt René vooral met duidelijkheid, een passende agenda en afspraken. En het biedt hem ook wat gezelligheid. Het verschilt hoe je Tessa kunt inzetten per persoon, maar voor Rene is dit wat waardevol voor hem is.”

Op de 20 plekken bij Reinaerde waar nu met Tessa getest wordt, komt ook naar voren dat de inzet wat tijd kan opleveren voor de begeleiding. Tijd die zij nu vaak nog tekort komen, zegt adviseur Myrthe. Om half elf zegt Tessa: “Het is tijd om te gaan slapen.” De lange en vriendelijke René moet er smakelijk om lachen. Want hij wil dan nog wel even televisie kijken.