HomeRe-creatie op De Heygraeff wint Elisabeth van Thüringenprijs 2021
thumb

Re-creatie op De Heygraeff wint Elisabeth van Thüringenprijs 2021

We hebben gewonnen!

Vandaag is officieel bekendgemaakt dat het kunstproject Re-creatie op Reinaerde De Heygraeff de Elisabeth van Thüringenprijs heeft gewonnen. Kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer nam de prijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Ann Demeester.

In het gastatelier Re-creatie werken verschillende kunstenaars en ontwerpers sinds 2020 als artist in residence aan het leggen van nieuwe verbindingen tussen Reinaerde De Heygraeff, waar mensen wonen met een verstandelijke en vaak ook lichamelijke beperking, en de recreatieve omgeving. De bewoners, medewerkers en mensen in de omgeving inspireren hierbij de kunstenaars en andersom. Langenberg & De Beer initieerden Re-creatie op uitnodiging van Reinaerde en hebben de artistieke leiding over het project. In totaal zijn vijftien kunstenaars en ontwerpers betrokken.De jury spreekt over ‘een project dat de domeinen kunst en zorg op een goede manier vervlecht en het thema verbinding tot uiting brengt’. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. Dat wordt besteed aan het vervolg van Re-creatie in 2022.

Binnen Re-creatie wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van restmaterialen uit de organisatie en de omgeving. Zo werden bijvoorbeeld wormenhotels voor het composteren van afval ontwikkeld die samen ook een bijzondere ontmoetingsplek vormen, maakte een van de ontwerpers sensorische olie, thee en limonade van kruiden en bloemen uit de omgeving en werkte een ander ontwerpersduo aan een inclusief muziekinstrument van het materiaal van plastic etensbakjes. “Hiermee past Re-creatie perfect binnen de missie van Reinaerde: met elkaar zorgen we voor een betere wereld om ons heen, waarin iedereen een rol van betekenis heeft”, zegt Annemarie Minkes, strategisch manager bij Reinaerde. “We zijn dan ook enorm trots op de erkenning die we krijgen voor Re-creatie door het winnen van de Elisabeth van Thüringenprijs.

Over de Elisabeth van Thüringenprijs
De Elisabeth van Thüringenprijs is een prijs voor voorbeeldstellende kunstprojecten in de zorg. Deze prijs is dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Dit gebeurde door juryvoorzitter Ann Demeester, directeur van het Frans Halsmuseum en Niels Schut, voorzitter van de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds en internist-nefroloog in het Spaarne Gasthuis.

Duurzaam op materieel, menselijk en emotioneel niveau
De vakjury die bestaat uit experts uit de kunst- en zorgwereld, noemt het project duurzaam op materieel niveau, maar ook op menselijk en emotioneel niveau: ‘Dat weten Sjaak Langenberg & Rosé de Beer goed te bereiken door de wijze waarop zij handwerk en denkwerk, liefdevolle aandacht voor mensen en dingen met elkaar verbinden. Ze zorgen zo voor een nieuw handelingsperspectief voor zorgmedewerkers, andere en positieve beeldvorming rondom mensen met een beperking en een versterkte en brede maatschappelijke betekenis van zorglocaties. Door de inzet op hergebruik of recycling wordt bovendien aandacht voor milieu en duurzaamheid gestimuleerd’.

‘Verbinding in een moeilijke tijd’
Met de uitreiking van de prijs is de keuze gevallen op een project waar makers en bewoners, kunst, ambacht en design, verbeelding en functionaliteit samen komen. Er is veel waardering voor de manier waarop kunstenaars in 2020 en 2021 op de Heygraeff hun werk bleven ontwikkelen. Het rapport zegt hierover: ‘In een moeilijke tijd verbonden zij de Heygraeff met de 'buitenwereld', en zorgden zij voor vreugde, ontwapening en verwondering.’ Ook is er lof voor het feit dat bewoners van De Heygraeff volwaardige partners zijn in het project. Ieder kan op zijn eigen niveau een prikkelende samenwerking aangaan met de betrokken kunstenaars en ontwerpers.

Een subsidie van het Mondriaanfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en bijdragen van het KF Heinfonds en het VriendenLoterijFonds maakt het verblijf van de kunstenaars/ontwerpers mogelijk.

De bekendmaking van de winnaar gebeurde via een digitaal magazine, waarop dit filmpje werd gedeeld. (Dit filmpje is opgenomen vóór het ingaan van de gedeeltelijke lockdown)

Wil je meer weten over Re-ceatie? Kijk op www.re-creatie-reinaerde.nl
Meer informatie over de Elisabeth van Thüringenprijs is te lezen op https://elisabethvanthuringenprijs.nl/

Foto Buro Jung: prijswinnaars en jury, met bovenste rij: Ann de Meester (geheel links), Niels Schut (rechts) en Sjaak Langenberg & Rosé de Beer 2e en 3e van rechts.