HomeQuarantaine vanaf donderdag 8 juli minder vaak nodig
thumb

Quarantaine minder vaak nodig

Vanaf donderdag 8 juli

Steeds meer mensen zijn immuun tegen corona omdat ze volledig gevaccineerd zijn of recent corona hebben gehad. Bovendien komt er steeds meer bewijs dat vaccineren niet alleen helpt tegen de ziekte maar ook tegen de overdracht van het virus. Daarom zijn de quarantaine adviezen aangepast door het RIVM en de GGD/GHOR.

Wat betekent dit voor cliënten en collega’s?
De aangepaste adviezen zijn weer een stap in de goede richting. Het zorgt ervoor dat cliënten en collega’s minder vaak in quarantaine zullen moeten. Hierdoor krijgen cliënten minder vaak te maken met invallers en komt de continuïteit van zorg minder onder druk te staan.

Hoe zien de nieuwe adviezen eruit?

Huisgenoten en nauwe contacten die immuun zijn
Huisgenoten en nauwe contacten* die immuun* zijn hoeven NIET meer in quarantaine als zij in contact zijn geweest met iemand met corona. Bij klachten moeten zij zich nog steeds wel laten testen en thuis blijven tot de testuitslag binnen is.

*Wat zijn nauwe contacten?

  • Personen die in totaal (binnen 24 uur) langer dan 15 minuten op minder dan 1.5 meter afstand contact hadden met een besmet persoon.
  • Personen die een melding vanuit de corona app melder hebben gekregen.
  • Personen in omstandigheden waarbij er een hoog-risico blootstelling was van korter dan 15 minuten (bijvoorbeeld in het gezicht hoesten of direct fysiek contact zoals zoenen)

*Wie zijn immuun? Dat zijn mensen die:

  • Tenminste 2 weken geleden hun laatste corona-vaccin hebben gehad.
  • Minder dan 6 maanden geleden corona hebben gehad.
  • Minder dan 6 maanden geleden corona hebben gehad en 1 vaccinatie hebben gehad, meer dan 2 weken geleden.

Huisgenoten en nauwe contacten die niet immuun zijn
Huisgenoten en nauwe contacten die niet immuun zijn, moeten WEL nog in quarantaine als zij in contact zijn geweest met iemand met corona. Het advies om zo snel mogelijk te testen vervalt. Er moet alleen nog op dag 5 getest te worden. Bij klachten moeten ook zij zich natuurlijk wel meteen laten testen.

Niet-nauwe contacten die niet immuun zijn
Niet-nauwe contacten die niet immuun zijn, hoeven zich niet meer te laten testen als zij geen klachten hebben. Ze hoeven ook niet mee ingelicht te worden over een mogelijke blootstelling.

Huisgenoten van iemand met klachten
Huisgenoten van iemand met klachten en koorts of benauwdheid hoeven niet meer thuis te blijven. Het maakt daarbij niet uit of deze huisgenoten gevaccineerd zijn of niet.