HomeQuarantaine en testen cliënten en medewerkers
thumb

Quarantaine en testen cliënten en medewerkers

Vrijdag 12 november gaf demissionair premier Rutte in de coronapersconferentie aan dat als iemand besmet is met het coronavirus, alle huisgenoten in quarantaine moeten, ook als zij zijn gevaccineerd. Voor zorgmedewerkers kan daar soms een uitzondering voor worden gemaakt.

De regels zijn vandaag bekend gemaakt:

Cliënten

- Is er iemand besmet met corona? Dan gaan alle huisgenoten – cliënten - , gevaccineerd en ongevaccineerd, in quarantaine. Zij laten zich op de eerste dag, 5 dagen na het laatste contact testen of gaan 10 dagen in quarantaine na het laatste contact als zij zich niet willen laten testen

Medewerkers

- Zorgmedewerkers gaan ook in quarantaine. Voor zorgmedewerkers die immuun zijn (gevaccineerd of minder dan een half jaar geleden corona gehad) geldt dat zij, bij hoge uitzondering (zie de bijgewerkte website van het RIVM),mogen werken met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM, mondkapje en handschoenen). Voorwaarde is dat zij onmisbaar zijn op het werk en klachtenvrij zijn. Zij laten zich op de eerste dag en 5 dagen na het laatste contact testen en mogen bij een negatieve uitslag weer zonder PBM werken.

Dit staat los van de afspraken op locatie over het preventief gebruik van PBM.

Deze uitspraak over quarantaine tijdens de persconferentie leidde afgelopen week tot verwarring omdat dit beleid nog niet was aangepast op de websites van rijksoverheid en RIVM, waarop Reinaerde ook het beleid baseert. Dit kwam omdat de uitwerking van de quarantaineregels nog niet duidelijk was.