HomeOutsider art kunstenaar Derk Wessels stopt bij De Wijde Doelen
thumb

Outsider art kunstenaar Derk Wessels stopt bij De Wijde Doelen

Op 18 juli heeft Ateliers de Wijde Doelen afscheid genomen van kunstenaar Derk Wessels. Derk gaat vanwege zijn gezondheid ergens anders wonen en dagbesteding volgen.

In 1992 kwam Derk op 20-jarige leeftijd werken in het atelier aan de Oude gracht (later Zizo). Later is hij meeverhuisd toen het atelier naar de straat Wijde Doelen ging bij het Ledig Erf. Sinds 2003 werkte Derk in de huidige Ateliers De Wijde Doelen aan de Biltstraat.

Geridderd
Met ruim dertig jaar kunstenaarschap heeft Derk een indrukwekkend oeuvre opgebouwd en tot over de landsgrenzen bekendheid gekregen. Zo heeft hij een solotentoonstelling gehad in het Centraal Museum. Ook is werk van Derk is opgenomen in de collectie van het Outsider Art Museum in Amsterdam, in diverse collecties in het binnen- en buitenland. In de stad Utrecht zijn drie grote muurschilderingen van zijn hand uitgevoerd en is hij enkele jaren geleden door burgemeester Jan van Zanen geridderd in de orde van Oranje Nassau.

Gekke beesten
Derk is een ware expressionistische kunstenaar. Hij maakte in zijn loopbaan kleurige en sprekende tekeningen en linosnedes van allerlei gekke beesten zoals een Schaapvogel, Blije kip, maar ook een hippie met bril of een man met sigaar. Soms wel 3 of 4 per dag. Daarbij liet hij zich inspireren door wat hij maar in handen kreeg, zoals de wekelijkse aanbiedingen bij de supermarkt.

Groot kunstenaar
Begeleider Marco Grünbauer: “In een tekening van Derk is nergens twijfel te zien. Iedere lijn en kleurvlak is met een rake directheid neergezet, Zijn kleurgevoel is fantastisch en de onverwachte associaties en de humor die Derk in zijn werk brengt, maken van hem een groot kunstenaar.”

Voor Reinaerde heeft Derk naast succesvolle verkoop van zijn tekeningen en lino’s, ook via Relatiegeschenken servies ontworpen, deksels van geschenkdozen vormgegeven, enzovoort.

We zullen hem als inspirerende, eigenzinnige kunstenaar missen, maar wensen hem veel geluk bij zijn nieuwe woning en werkplek.