HomeNiet-zorg collega’s helpen mee op Dennendal
thumb

Niet-zorg collega’s helpen mee op Dennendal

Samen zijn we deskundig

Het personeelstekort in de zorg is een groot probleem. Ook de woningen Bloemenhof 1 en 5 op Dennendal zagen deze zomer, mede door de vakanties, een tekort aan mensen ontstaan. Daarop kwamen de begeleiders met het idee om collega’s die niet direct in de zorg werken (denk HR, administratie en beleidsadviseurs) te vragen om bij te springen. Na de oproep, meldde een aantal collega’s zich om te helpen. Hun inzet verlaagde de werkdruk en bezorgde begeleiders meer tijd voor echte zorgtaken. De samenwerking was een groot succes en zorgde voor meer contacten en aandacht voor de bewoners. Zo werd van de nood een deugd gemaakt.

Onder de collega’s die bijsprongen waren administrateur Alèna Bakker, HR-adviseur Lisa van Dordrecht en beleidsadviseur Myrthe Ruyten.

Met open armen ontvangen
Als de nood aan de man is, willen Alèna, Lisa en Myrthe graag wat betekenen. De drive om de medemens te helpen deed Alèna besluiten om bij te springen. “Ik was toch wel een beetje zenuwachtig toen ik begon bij Bloemenhof 5, want waar moet ik beginnen en op letten? Maar meteen kon ik helpen met ontbijt maken en geven, een praatje maken met bewoners en alles wat je mag als je niet gediplomeerd bent.” Alèna heeft drie ochtenddiensten meegedraaid en heeft er leuke contacten met cliënten en begeleiders aan overgehouden. Ook Myrthe en Lisa draaiden een paar ochtenden mee. In Bloemenhof 1 ziet Myrthe vooral hoe druk de begeleiders zijn en waar zij tegenaanlopen. “De bewoners moeten uit bed gehaald zijn en ontbeten hebben voor 9.30 uur om naar de Soos te gaan. Zelfs met mijn hulp lukte het net aan om drie mensen om 10.00 uur mee te nemen naar de soos.

Respect
“De begeleiders verdienen veel respect”, menen Alèna, Myrthe en Lisa. “Zij zijn onwijze doeners”, zag ook Lisa. Lisa, die ervaring heeft in de ouderenzorg heeft naast de ontbijtdiensten ook twee mensen gedoucht. Het maakte indruk op haar hoe collega’s op zoek gingen naar manieren om zo goed mogelijk contact met bewoners te kunnen maken. En iedereen is bereid een stapje extra te zetten.

Grote saamhorigheid
Alle drie houden ze een goed gevoel over aan hun werkervaring. Zou het weer nodig zijn, dan zouden ze zo weer helpen. Myrthe: “ik heb vier keer mogen bijspringen en telkens veel mogen leren en nieuwe mensen ontmoet. En ik was blij dat ik Dennendal een beetje heb leren kennen.” Alèna raadt het iedereen aan om sowieso één dag per jaar mee te lopen met een dienst. Omdat je er zo veel van leert en leuke contacten opdoet. En Lisa vond het erg leuk om te doen en was blij dat ze er was “omdat je echt kan zien waarom je het werk doet dat je doet.”

We kunnen het niet alleen
Dit voorbeeld van flexibel organiseren en samenwerken, laat zien dat het werkt om andere collega’s te vragen om te helpen. Zeker in deze tijd van grote personeelstekorten ontkomen we er niet aan om hulp te vragen aan niet-zorg collega’s, cliënten, familie of mensen uit de buurt. In de nieuwe conceptkoers 2023-2025 is het een van de hoofdlijnen, met de naam ‘samen zijn we deskundig’.

Wil je net als Alèna, Myrthe en Lisa hulp bieden als het nodig is? Dan komen we graag met je in contact. Wil je meer weten of je aanmelden, mail dan naar IvMaarschalkerweerd@reinaerde.nl