HomeMeer maatwerk bij onvrijwillige zorg
thumb

Meer maatwerk bij onvrijwillige zorg

Reinaerde volgt het bestuurlijk akkoord Wet zorg en dwang (Wzd), hoewel we vinden dat ze nog niet ver genoeg gaan.

Sinds 1 januari 2024 gelden nieuwe afspraken voor het stappenplan dat zorgaanbieders volgen bij onvrijwillige zorg. Deze afspraken staan in het bestuurlijk akkoord Wet zorg en dwang (Wzd). Reinaerde volgt deze bestuurlijke afspraken, hoewel we vinden dat ze nog niet ver genoeg gaan.

De nieuwe afspraken vormen een eerste stap in het vereenvoudigen van het stappenplan Wzd en in het verminderen van de administratieve last voor zorgmedewerkers. Dit is dringend nodig, want Reinaerde maakt zich zorgen over de hoge regeldruk in de zorg. Met de nieuwe afspraken is een begin gemaakt om dit te verbeteren, maar ze gaan nog niet ver genoeg. Voor meer details verwijzen we naar de standpunten van de VGN, die Reinaerde onderschrijft.

Wat verandert er?
De nieuwe afspraken bieden meer ruimte voor maatwerk. Samen met de cliënt of de vertegenwoordiger kunnen we afspreken hoe vaak we de onvrijwillige zorg evalueren en welke deskundige daarbij betrokken wordt. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om de rechtspositie van cliënten te versterken. Zo wordt meer aandacht besteed aan de betrokkenheid van cliënten en hun vertegenwoordigers bij beslissingen over onvrijwillige zorg. Ook wordt er nadruk gelegd op het informeren van cliënten over de cliëntenvertrouwenspersoon Wzd (cvp) en de mogelijkheid om een ‘second opinion’ aan te vragen.

Terug naar de bedoeling van de wet
Bij Reinaerde vinden we het belangrijk dat de cliënten zoveel mogelijk vrijheid houden om zelf hun leven vorm te geven. Onze benadering op onvrijwillige zorg is ‘nee, tenzij …’, wat ook de kern is van de Wet zorg en dwang. In de praktijk blijkt echter dat de strikte naleving van de wet problemen oplevert. Dit komt deels door de complexiteit van de Wzd en het gebrek aan ruimte voor maatwerk. We hopen dat de toekomstige wetswijziging hier fundamentele veranderingen in brengt. Zodat medewerkers op basis van vertrouwen en professionele richtlijnen de ruimte krijgen om professionele afwegingen te maken. Uiteraard in dialoog met cliënten en vertegenwoordigers.