HomeIs het bij ons crisis?
thumb

Is het bij ons crisis?

Nog geen besmettingen

Wat is er hard gewerkt om de crisis in het land te vertalen naar maatregelen voor het beperken en vertragen van besmettingen zodat we de vitale zorg voortzetten. We zien dat cliënten en collega's zich deze totaal andere situatie allemaal eigen maken. Dat geeft rust en houvast om de goede dingen te doen. We zijn in spanning wanneer de eerste berichten komen dat de eerste cliënten of medewerkers bij Reinaerde ook ziek zijn van het Coronavirus. Als we veel besmettingen krijgen en de roosters moeilijker te vullen zijn, dan noemen we het in onze plannen 'fase 3': crisis. Laten we hopen dat het ons lukt om zo min mogelijk en zo langzaam mogelijk besmettingen te krijgen. Dan komen we niet in die fase terecht. Ondertussen zijn we ons wel op die situatie verder aan het voorbereiden.

Nog geen besmettingen

Er zijn nog geen besmettingen. En als we alle landelijke richtlijnen goed blijven opvolgen dan kunnen we de verspreiding ook vertragen. Als gevolg van de richtlijnen sloten we de dagbesteding en kinderdagcentra. Daardoor hebben we nu zelfs soms teveel mensen voor het werk.

Anders doorwerken is een zoektocht

De strategisch managers geven aan dat het voor iedereen veel vraagt om goed hygiënisch te werken en sociale contacten te vermijden. Dat is een enorme verandering waarvoor we een nieuw ritme proberen te vinden. De verandering is ook groot voor iedereen wiens werk is gestopt of op een andere manier moet worden voortgezet. Het is nog wel even zoeken naar de juiste manier van werken. Dat is soms ingewikkeld, maar nog geen crisis. We zien een hoge betrokkenheid. Dank collega's; het applaus is echt voor iedereen.

Gewone werk gaat door en rust is nodig

Ondertussen loopt ons werk door: cliënten worden begeleid en krijgen zorg. Ook de gewone lijnen met je manager en de rest van de organisatie gaan door. Laten we onze rust en regelmaat behouden in het dagelijkse werk, werd vandaag gezegd. Dat is nodig om de aandacht op de goede zorg te houden, en het is nodig voor ons zelf. Het is namelijk niet handig om in de 'crisisstand' te staan als die er nog niet is. Dan zijn we al moe voordat onze inzet écht nodig is.

Toch al een crisisorganisatie naast de gewone organisatie

We maken tempo met de voorbereidingen. Want áls het crisis is, dan willen we er klaar voor staan. Met goede teams, de juiste hulptroepen en duidelijke afstemming. De organisatie voor de crisis is nu ingericht. Vrijdag zijn er al verregaande besluiten genomen, zoals de maatregel om dagbesteding en kinderdagcentra te sluiten. Op deze manier zetten we ons werk voort en kunnen we goede afwegingen maken en snelle besluiten nemen onder deze bijzondere omstandigheden.