HomeIn lockdown om omikron te vertragen– vaccineren nog belangrijker
thumb

In lockdown om omikron te vertragen– vaccineren nog belangrijker

Een lockdown en zo snel en veel mogelijk vaccineren zijn nu de twee belangrijkste maatregelen die de overheid neemt. Dat vertelden demissionair premier Rutte en minister De Jonge en de voorzitter van het OMT, Jaap van Dissel zaterdag op de persconferentie.

De nieuwe omikronvariant van het coronavirus verspreidt zich enorm snel. Dat leidt tot een vijfde golf besmettingen. De verspreiding van de omikronvariant moet worden vertraagd om de zorg toegankelijk te houden. Daarom zijn vaccineren en de lockdown snel nodig. Zo wil het kabinet het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s beperken en de zorg niet verder overbelasten. Hoe ziek kwetsbare mensen worden van de omikronvariant is nog niet bekend. Het kan meevallen. Het risico dat we te weinig doen wil het kabinet echter niet nemen. Beter een nieuwe golf voorkomen dan bestrijden.

De lockdown is gestart op zondagochtend 19 december en duurt in ieder geval tot en met vrijdag 14 januari 2022.

Wat betekenen de maatregelen bij Reinaerde?

Alle maatregelen kun je lezen op de website van de Rijksoverheid. Voor de situatie bij Reinaerde zijn, naast de bekende basismaatregelen (anderhalve meter afstand, gebruik van mondmaskers, handen wassen en ventileren) de volgende maatregelen belangrijk:

Vaccineren! Haal je boosterprik!

Vanwege de omikronvariant is het belangrijk om ook de derde prik zo snel mogelijk te halen, de boosterprik. Reinaerde beveelt vaccinatie en het halen van de booster van harte aan voor medewerkers en cliënten; het blijft wel je eigen keuze. Vaccineren doe je natuurlijk ook voor een ander.

Bezoek vermindert: van 4 naar 2

• Ontvang thuis (ook bij Reinaerde) niet meer dan 2 personen (vanaf 13 jaar) per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.

• Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Dit geldt ook in de woningen van Reinaerde en voor cliënten die op bezoek willen gaan.

• Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.

• Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.

Noodopvang cruciale beroepen en kwetsbare kinderen / werk en dagbesteding en kinderdagcentra blijven open.

• Het reguliere onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Wel blijft er noodopvang mogelijk voor kinderen van ouders uit cruciale beroepsgroepen, zoals zorgmedewerkers bij Reinaerde, en voor kwetsbare kinderen. Dit betekent dat de BSO’s (Buitenschoolse Opvang) van Reinaerde open kunnen blijven. Per BSO wordt met ouders afgestemd hoe de komende weken worden ingericht. Maandag 20 december is voor de BSO een 'overgangsdag'.

• Ook de kinderdagcentra en de werk- en dagbestedingslocaties voor volwassenen blijven open.

• Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari. Dan maken wij op de website deze informatie ook bekend.

Mensen met medische contactberoepen blijven werken

• Alle behandelingen zoals fysiotherapie, psychologische behandeling en logopedie kunnen doorgaan. Zo veel mogelijk op afstand en/of met mondneusmaskers.

Klachten? Haal de PCR-test bij de GGD

• We werken in de zorg bij Reinaerde met kwetsbare mensen. Daarom is het niet voldoende om een zelftest te doen bij milde klachten. Zowel cliënten als medewerkers moeten bij klachten, ook bij milde klachten, een PCR-test bij de GGD laten doen.

Steun elkaar

Voor iedereen betekent deze nieuwe situatie dat er weer een hoop kleur uit ons leven wegtrekt. En dat voor de tweede keer tijdens de feestdagen. Laten we elkaar steunen in deze lastige tijden. Corona bestrijden doen we bij Reinaerde ook samen.