HomeHoud weer 1,5 meter afstand
thumb

Houd weer 1,5 meter afstand

Om de sterk stijgende coronabesmettingen af te remmen verplicht de overheid mensen boven de 13 jaar om weer 1,5 meter afstand van elkaar te houden. De vertaling van de maatregel naar de zorg is nog niet volledig uitgewerkt. Zodra er nieuwe adviezen van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zijn, informeren we daar meteen weer over. We zullen de maatregelen dan, zoals we eerder al deden, lokaal en passend bij de situatie gaan invoeren.

Hoe gaan we dat doen bij Reinaerde?

Voor nu zegt de overheid het volgende op de website:

1. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen afstand van elkaar en volwassenen te houden.

2. Jongeren van 13 tot en met 17 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden tot elkaar, maar wel tegenover volwassenen.

3. Binnen een woning hoeven cliënten geen afstand van elkaar te houden omdat zij op 1 adres wonen.

4. Afstand houden hoeft niet als dit niet lukt. Dus als het gaat om ‘contact tussen hulpbehoevende mensen en hun begeleiders of vrijwilligers’ geldt de anderhalve meter-regel niet. Het blijft verstandig voor begeleiders om gesprekken wel op anderhalve meter afstand te voeren.

5. Afstand houden is niet nodig bij mensen met een beperking, als diegene zich niet op afstand van de begeleider buiten een woning kan bewegen.

6. Bij contactberoepen hoeft er geen afstand gehouden te worden (denk onder andere aan behandelaars). Het dragen van een mondkapje is dan wel verplicht als er binnen 1,5 meter contact is.

7. In het openbaar vervoer hoeft er geen afstand gehouden te worden. Een mondkapje is wel verplicht.

8. In de auto en in de taxi is het houden van afstand niet verplicht. Een mondkapje en een gezondheidscheck door de chauffeur vooraf zijn verplicht.

Overbelasting zorg verminderen

Wij beseffen dat wij veel van iedereen vragen, maar laten we ook nu weer samen onze schouders eronder zetten, om het risico op besmettingen onder cliënten, familieleden en medewerkers sterk te verminderen. Corona bestrijden doen we bij Reinaerde ook samen.