HomeGlimlach bij 50-jarig bestaan Dennendal
thumb

Glimlach bij 50-jarig bestaan Dennendal

“Als je hier komt, krijg je altijd een glimlach op je gezicht.” zei burgemeester Koos Janssen op 10 januari bij het 50-jarig feest van Dennendal.

“Want wat een passie, liefde en toewijding laat Dennendal zien. En hoe verweven is Dennendal met Den Dolder, waar we altijd samenwerken aan het goede leven.” Zo’n 200 bewoners en andere gasten genoten zichtbaar van het feest.

Foto-expositie in Den Dolder

Foto’s van zes uiteenlopende bewoners van Dennendal werden onthuld, met henzelf en familie trots erbij. Op de foto staan zij met de burgemeester, de bestuurder en de voorzitter van de clientenraad. Deze mini-expositie ‘Gewoon, maar dan anders’ laat de diversiteit van de bewoners bij Dennendal zien, met een brochure met verhalen van hen.

De foto’s zijn vanaf 12 januari in winkelstraat te zien, bij De Werkwinkel, Dolderseweg 79a, en daarna in de Maria Christinakerk. Daarmee kunnen Doldenaren meer te weten komen over welke mensen er bij Dennendal wonen.

Verleden, heden en toekomst

Het thema van het 50-jarig feest was verleden, heden en de toekomst. In het verleden werden cliënten groepsgewijs begeleid; tegenwoordig is de begeleiding op het individu en zijn familie afgestemd. Met die individuele begeleiding was in een film te zien hoe een bewoner doorgroeit van dwang naar vrijheid. Nu en in de toekomst wordt een groot deel van de woningen bij Dennendal vernieuwd en is de eerste woning inmiddels bewoond. In de toekomst zal ondersteunende zorgtechnologie een grotere vlucht nemen; nu al beleven bewoners die andere wereld. Deze veranderingen in de tijd waren zichtbaar met films in de feestruimte en bij de vossenjacht.

De films zijn nog terug te zien:

Verleden - Oude mannen:

Heden - Van dwang naar vrijheid

Toekomst - Een andere wereld

Samen eten met familie

Naast de bewoners namen familie, medewerkers, vrijwilligers, bewoners uit Den Dolder en andere gasten namen deel aan het feest. Familie kon mee-eten met het feestmaal bij de woningen. In de avond vindt nog een disco plaats met muziek uit verschillende tijden.

Wensen cliënten uitgekomen

Afgelopen zomer konden cliënten hun wens – zoals een dagje uit - op een groen boomblad in een wensboom hangen. Veel wensen zijn uitgekomen, en de bladeren werden omgedraaid naar de oranje kant.

Beheer het landgoed

Voorzitter van de cliëntenraad Bas Jonker vertelde de aanwezigen dat je Dennendal meer als een ‘landgoed’ kon zien, dat goed beheerd moet worden, in plaats van een instelling die gemanaged moet worden. Vooral goede communicatie tussen begeleider, bewoner en betrokken familie is bij dat beheer belangrijk.

Samen nieuwe verhalen maken

“We zijn allemaal bewoners van Den Dolder. Het is belangrijk dat we elkaar als bewoners verhalen blijven vertellen. Vaak zijn het heel gelukkige verhalen; soms gebeurtenissen die heel zwaar zijn.” zei Ella van Lingen, bestuurder van Reinaerde. “Laten we samen mooie nieuwe verhalen maken, als buren van elkaar.”

Verplaatst vanwege noro-virus

Aanvankelijk zou het feest op 22 en 23 november plaatsvinden. Op dat moment heerste echter het noro-virus op Dennendal en waren er cliënten en medewerkers ziek. Het virus is overigens vervelend maar niet gevaarlijk. Omdat we het feest met zijn allen willen vieren, is het verplaatst.