HomeGastatelier ‘Re-creatie’ op De Heygraeff krijgt vervolg in 2021
thumb

Gastatelier ‘Re-creatie’ op De Heygraeff krijgt vervolg in 2021

Vier nieuwe ontwerpers kunnen voorstel indienen

Sinds januari 2020 zijn kunstenaars en ontwerpers voor 3 maanden te gast op het terrein van De Heygraeff in Woudenberg. Vanuit het 'Re-creatie' gastatelier in het portiersgebouw ontwikkelen zij activiteiten en producten die waarde toevoegen aan de recreatie op het terrein en daarbuiten. Daarbij maken zij zoveel mogelijk gebruik van restmaterialen uit de omgeving van De Heygraeff. Zo komen de zorg voor mens en materiaal samen op één plek. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds ondersteunen de werkperiodes met een financiële bijdrage. Na de succesvolle start in 2020, bieden zij in 2021 opnieuw vier ontwerpers en kunstenaars een werkperiode aan van 3 maanden. De fondsen roepen ontwerpers en kunstenaars op om hiervoor uiterlijk maandag 31 augustus 2020 een voorstel in te dienen.

Het gastatelier Re-creatie vormt het hart van een programma dat is ontwikkeld door kunstenaars en social designers Sjaak Langenberg en Rosé de Beer.

Succesvolle start

Ontwerper Robin Weidner was de eerste ontwerper die in het gastatelier verbleef. Hij ontwikkelde hulpmiddelen waardoor een aantal bewoners op De Heygraeff zelf kan zagen en boren. Het tafeltje voor een rolstoel veranderde ineens in een werkbank. Robin bracht cliënten, medewerkers, familie en scholieren van een basisschool in Woudenberg samen in workshops in zijn Houtwerkplaats. Door een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie kan Robin de Houtwerkplaats verder uitwerken tot een duurzame activiteit voor bewoners, en een plek voor verbinding met de omgeving.

Ook beeldend kunstenaar Cathalijne Smulders verbleef in de Re-creatie residentie. In de tweede helft van dit jaar werken ontwerpersduo Arvid & Marie en beeldend kunstenaar Dirk van Lieshout in de residentie.

Monika Terwisga in de Houtwerkplaats