HomeExpositie bij oude stadhuis Utrecht
thumb

Expositie bij stadhuis Utrecht

Tot 28 oktober expositie van Ateliers De Wijde Doelen in de exporuimte van het oude Stadhuis. Vrij toegankelijk maar natuurlijk inclusief corona-richtlijnen. Aan de Stadhuisbrug 1 (eerder korte Minrebroederstraat) Utrecht.

Kunstenaars thuis door corona

Ateliers De Wijde Doelen in de Biltstraat heeft al vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland op het CV staan, met prachtig werk van getalenteerde kunstenaars met een verstandelijke beperking. Deze kunstenaars konden nu echter maandenlang niet naar het atelier komen vanwege corona. Zij zijn gewend om dagelijks in het atelier te tekenen, te schilderen of met keramiek te werken en zo te laten zien wat er in hen leeft. Maar nu moesten zij noodgedwongen thuisblijven, vaak bij ouders of in een woning met medebewoners. En daar zit je dan, niet wetende hoe lang het allemaal gaat duren. Voor velen was dit een zeer moeilijke tijd.

Room with a view

‘Room with a view’ is de titel van deze tentoonstelling die tekeningen laat zien van de kunstenaars die noodgedwongen thuis hebben gewerkt, vaak vanuit hun eigen kamer of, als zij daarover beschikten, een tuintje. Spontaan op zoek naar een geschikt onderwerp in hun vertrouwde woonomgeving. We worden meegenomen in een persoonlijke, soms intieme wereld, waarin de meest vanzelfsprekende zaken zoals een vertrouwd uitzicht uit het raam ineens met nieuwe ogen bekeken wordt. Binnen en buiten wordt als tegenstelling heel voelbaar. Plotseling vallen details die eerder nooit gezien werden op. Objecten in de eigen kamer krijgen in de tekeningen een nieuwe waarde. Maar ook de fantasieën, de onzekerheid en de angsten kregen een plekje in dit werk. Af en toe zien we in de tekeningen een mondkapje opdoemen of een markeringslijn die op de grond is uitgezet om afstand tot elkaar te houden.

Shen van der Knaap

Ieder in zijn eigen stijl, zoals bijvoorbeeld Shen van der Knaap met een prachtige potloodtekening van het uitzicht uit zijn raam, of Kitty van Straaten die zichzelf met twee dansende (zwangere) begeleiders in een kleurrijk exotisch landschap tekent.

Ateliers de Wijde Doelen gaat inmiddels weer langzaam open voor de kunstenaars, maar wij willen u de resultaten van deze unieke periode niet onthouden. Een uniek ‘document’ in de bijna dertig jaar dat de Wijde Doelen bestaat!

Website: Reinaerde Ateliers de Wijde Doelen

Ateliers: Biltstraat 333, 3572 AS Utrecht