HomeEerste vluchtelingen met beperking uit Oekraïne hebben onderdak bij Reinaerde
thumb

Eerste vluchtelingen met beperking uit Oekraïne hebben onderdak bij Reinaerde

Vandaag zijn 9 vluchtelingen uit Oekraïne in Utrecht in een tot voor kort leegstaand appartementencomplex van Reinaerde ondergebracht. Over enkele dagen volgt een tweede groep en is de noodopvang volledig in gebruik.

Het zijn moeders, grootmoeders en kinderen, waarvan een deel van de gezinnen beperkingen heeft, zoals niet-aangeboren hersenletsel of spasticiteit. De mensen die vandaag aankwamen hebben een zware reis met diverse tussenstops achter de rug uit Oekraïne. De vluchtroute die eindigt bij Reinaerde is georganiseerd door mensen van stichting Soft Tulip. Een deel van de vluchtelingen komt tijdelijk bij Reinaerde wonen, een ander deel bij een andere zorgorganisatie. Reinaerde organiseert de opvang samen met de gemeente Utrecht.

Hartverwarmende steun

Reinaerde heeft de noodopvang in de afgelopen dagen op poten gezet. De ruimten zijn in enkele dagen ingericht en voor allerlei behoeften van de vluchtelingen is gezorgd. Dankzij een massaal gedeelde vraag op social media werden in korte tijd maar liefst 15 mensen gevonden die willen helpen en kunnen vertalen uit het Oekraïens. Van de buren in het Utrechtse appartementencomplex ontvingen we hartverwarmende reacties en aanbod om te helpen. Veel cliënten, familie en medewerkers van Reinaerde leven mee of bieden hulp aan de groep vluchtelingen met een beperking.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Reinaerde steunt en steunde afgelopen jaren al meerdere vluchtelingen met een beperking uit allerlei landen op verschillende manieren. Dat ging vooral om individuen. Niet eerder werd een beroep op ons gedaan om acuut een hele groep uit een oorlogsgebied in Europa te huisvesten. Voor de mensen met beperkingen voelen we ons verantwoordelijk. Dat zien we ook terug in een bijzondere inzet van de mensen bij en rond Reinaerde. Hun inzet is extra bijzonder omdat de werkdruk hoog is. Corona zorgt nog voor veel uitval in de gehandicaptenzorg, terwijl we al te maken hebben met krapte op de arbeidsmarkt.

Eerst rust en privacy

Samen met de gemeente en andere samenwerkingspartners kijken we komende periode wat er nodig is. Na de noodopvang komen er mensen met een (licht)verstandelijke beperking in het appartementencomplex wonen. We willen de vluchtelingen nu eerst rust en privacy bieden, en kiezen er daarom ook voor om ons eerst op de vluchtelingen te richten en nog geen persoonlijke verslagen te maken of over de locatie te informeren.

Hulp bieden

Het is nu nog niet helemaal duidelijk wat er aan hulp gevraagd zal worden. Heb je vragen, of wil je weten wat je kunt doen, mail dan ondersteuningstrategischteam@reinaerde.nl