HomeDirk van Lieshout geeft kleur aan De Heygraeff
thumb

Dirk van Lieshout geeft kleur aan De Heygraeff

Gastkunstenaars Reinaerde verbinden instellingsterrein met de omgeving

Sinds begin dit jaar is er iedere drie maanden een kunstenaar of ontwerper te gast op De Heygraeff. Zij verblijven in het Portiersgebouw op het terrein. Ter plekke ontwerpen ze producten en activiteiten voor en met de bewoners met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Daarbij wordt de omgeving betrokken en zoveel mogelijk lokaal afvalmateriaal gebruikt. Het leverde al bijzondere resultaten op: een muziekinstrument dat is gemaakt van de wegwerpbakjes waarin het eten wordt rondgebracht en een inclusieve houtwerkplaats waar bewoners met hulpmiddelen zelf kunnen zagen en boren. Doel van het project ‘Re-creatie’ is om De Heygraeff en zijn bewoners meer met de omgeving te verbinden. ‘Re-creatie’ betekent ook het hergebruiken van bestaande materialen tot een bruikbaar voorwerp voor de bewoners in ruil voor een werkplek.

Dirk van Lieshout is de derde kunstenaar die dit jaar te gast is op De Heygraeff. Dirk wil een ‘oplaadstation’ op het terrein realiseren, een kleurrijk paviljoen waar zowel bewoners, familie, medewerkers, of gasten op het terrein even kunnen opladen. Een positieve bijdrage in een moeilijke tijd, want door de coronamaatregelen is het contact met de omgeving op dit moment zeer beperkt.

Als opmaat voor het ‘oplaadstation’ dat Dirk buiten wil realiseren, maakte hij een mobiele ‘snoezelruimte’ met een oud bed, kleurrijk beplakt perspex, schors en wilgentenen die hij via marktplaats kreeg, Onder invloed van het zonlicht ontstaat een veranderend kleurenspel in en buiten de ruimte wat bijna een kaleidoscopisch effect heeft. Dirk geeft aan dat kleuren een belangrijke invloed hebben op ons gevoel en gedrag. De combinatie van de wiegende beweging en het kleurenspel kan een bijdrage leveren aan het welzijn van de bewoners.

Het is de bedoeling dat de mobiele snoezelkar handmatig wordt voortbewogen in de buitenlucht waardoor onder invloed van de bomen, de wolken en zonlicht een wisselend beeld ontstaat. Met hulp van Jeroen Liefting van de adaptatiewerkplaats op het terrein is er een trekhaak aan de snoezelkar bevestigd zodat bewoners buiten met hun eigen fiets de Snoezelkar kunnen voorttrekken. Dirk vindt het ook belangrijk dat de bewoners of medewerkers zelf een naam verzinnen voor zijn creatie.

Wil je meer weten over de avonturen van Dirk en de andere kunstenaars op De Heygraeff? volg dan het project Re-creatie op www.facebook.com/recreatiereinaerde of www.instagram.com/re_creatie_reinaerde, of kijk op de website. https://www.re-creatie-reinaerde.nl