HomeDe Bombardon
thumb

Dagbesteding De Bombardon: van betekenis zijn in de samenleving

De kracht van samen

Bij De Bombardon in Veenendaal ontstaan nieuwe initiatieven voor dagbesteding in de buurt. Deze komen tot stand door samenwerking met andere partijen. Werken midden in de samenleving biedt kansen om je persoonlijk verder te ontwikkelen en leidt tot mooie resultaten. Samen bouwen we aan een betere wereld om ons heen.

De kracht van samen
De Bombardon aan de Achterkerkstraat 14 in Veenendaal is al 15 jaar een werkplek voor mensen met een beperking. Zij werken in de winkel, koffiecorner, textiel- en kunstatelier en bakkerij. Steeds meer cliënten doen werkzaamhedenin de buurt. Dat kan variëren van klussen doen, werken in de ouderenzorg of bij theater Lampegiet. Cliënten bezorgen taarten of brengen koffie rond op de markt. De opbrengst is vooral dat iemand het gevoel krijgt dat hij of zij ertoe doet, je hoort erbij en je mag er zijn. Cliënten krijgen meer zelfvertrouwen, leren vaardigheden. En dat wil de Bombardon verder gaan faciliteren. Daarvoor zoekt ze continue naar kansen en mogelijkheden voor cliënten om te werken bij en voor anderen.

De verandering is een hele stap voor iedereen. De cliëntenraad denkt daarom mee over de ontwikkeling die De Bombardon maakt en over de nieuwe werkplekken.

Verhuizing
Doordat steeds meer cliënten buiten De Bombardon werken, is het pand aan de Achterkerkstraat 14 te groot geworden. Besloten is om medio 2021 te verhuizen naar een kleiner pand aan Kerkewijk 10, naast theater Lampegiet in Veenendaal. Hier komen de winkel met het post NL pakketput en de coffeecorner. We letten ook op het geld. Het kleinere pand is goedkoper en dat betekent dat de beschikbare middelen beter kunnen worden besteed.

Wat doen cliënten?
De Bombardon werkt nu al veel samen met het theater. Cliënten controleren de entreekaartjes en de bakkerij van De Bombardon maakt lampegietjes (Veenendaals koekjes) voor het theater. In de nabije toekomst wordt deze samenwerking verder geïntensiveerd. Cliënten van het textielatelier gaan bijvoorbeeld kleding maken voor acteurs van het Lampegiet. Daarnaast gaan cliënten vanuit de nieuwe werkplek werken in de ouderenzorg en in de horeca in de buurt.

Arbeidscentrum Veenendaal
De bakkerij en de ateliers van De Bombardon verhuizen naar Reinaerde Arbeidscentrum Veenendaal. Deze krijgen een aparte afdeling naast de bestaande arbeidsmatige dagbesteding op het Arbeidscentrum. Cliënten die straks op deze plek werken, zullen ook voor anderen op andere plekken werkzaamheden uitvoeren. Zoals bij de lokale kringloopwinkel.