HomeBezoek ruimer en quarantaine korter
thumb

Bezoek ruimer en quarantaine korter

Door de vaccinaties zijn twee versoepelingen in de maatregelen mogelijk. De algemene regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, blijven wel gelden.

Bezoek naar 2 personen na volledige vaccinatie

Als cliënten volledig gevaccineerd zijn, dan kan het maximale aantal bezoekers van één naar twee personen. Volledig gevaccineerd zijn betekent dat cliënten twee prikken hebben gehad.

Voor bezoek geldt dat de regels om corona te voorkomen, blijven gelden. Dus geen bezoek bij klachten, en bij bezoek mondkapje op, 1,5 meter afstand houden en hygiënemaatregelen volgen.

In de praktijk kan dit betekenen dat er per woning verschillen zijn in het aantal bezoekers dat een cliënt kan ontvangen, omdat (nog) niet iedereen gevaccineerd is.

Kortere quarantaine voor cliënten en zorgmedewerkers

Als een cliënt twee keer is gevaccineerd, dan mag de quarantaineperiode worden beëindigd op dag 5. Voorwaarde: een week na de laatste vaccinatie (na contact met een positief geteste huisgenoot of overig nauw contact) én na een negatieve PCR-test op dag 5. Deze quarantaineperiode bedroeg tien dagen.

Ook een zorgmedewerker die in quarantaine is, kan nu, na een negatieve PCR-test, op dag 5 weer aan het werk. Dit geldt zowel voor gevaccineerde als niet (volledig) gevaccineerde zorgmedewerkers omdat zij preventief gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en de cliënten in principe beschermd zijn door vaccinatie.

Hiermee zijn de quarantaineregels voor zorgorganisaties gelijkgetrokken met de regels voor heel Nederland. We volgen met de bezoekregeling en aangepaste quarantaineregels de handreiking van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, die deze ruimte voor versoepeling na de persconferentie van afgelopen maandag aangaf. Het gelijktrekken van de quarantaineregels is een advies van het Outbreak Managemeent Team (OMT).

Persoonlijke beschermingsmiddelen ook na vaccinatie

Het preventief gebruik van PBM blijft voorlopig ook na vaccinatie nodig. Net als de andere maatregelen om besmetting te voorkomen. Zolang de besmettingscijfers hoog zijn en druk op de zorg groot is, blijven de regels om besmetting te voorkomen nog gelden. De overheid heeft al aangegeven dat verdere versoepelingen volgen, zodra de druk voldoende verminderd is. Vaccinatie wordt hierbij gezien als de belangrijkste manier om het aantal besmettingen en daarmee de druk op de zorg te laten afnemen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws van Reinaerde? Vul dan hier je gegevens in en ontvang al het belangrijkste nieuws direct in je inbox.