HomeBeademingszorg: géén partner gevonden die deze specifieke zorg in deze woning kan overnemen
thumb

Beademingszorg: géén partner gevonden die deze specifieke zorg in deze woning kan overnemen

Tussenstand Selma Lagerlöfweg in Woerden

Met man en macht heeft Reinaerde gezocht naar een partner in de zorg die de beademingszorg kan overnemen op de Selma Lagerlöfweg. Reinaerde heeft eerder aangegeven de specifiek medische zorg zelf niet structureel te kunnen voortzetten. Doordat twee medewerkers uit dienst gaan per 1 februari is het essentieel dat zeven bewoners op korte termijn elders de zorg krijgen die zij nodig hebben. De hoop was dat dit van tijdelijke aard zou zijn, inmiddels is duidelijk geworden dat terugkeer naar de Selma Lagerlöfweg er voor hen niet inzit.

Annemarie Minkes, strategisch manager: ‘We staan met de rug tegen de muur en willen eerlijk en duidelijk zijn. Uit de intensieve verkenningen met partners blijkt dat geen enkele organisatie de beademingszorg in deze woning kan overnemen. Om het goed en veilig te kunnen organiseren is een grotere omvang nodig. Deze uitkomst betekent ook dat de 7 bewoners Woerden gaan verlaten. Dit is een situatie die niemand wenst…’

Bewoners krijgen mogelijkheden aangereikt

Op dit moment krijgen de 7 bewoners van de Selma Lagerlöfweg mogelijkheden voorgelegd, zodat zij op korte termijn elders betere zorg kunnen krijgen. Het gaat om plekken waar op korte termijn de noodzakelijke passende verpleegkundige en medische zorg geboden kan worden. We houden hierbij zoveel als mogelijk rekening met de wensen van bewoners. ‘De realiteit is helaas dat er in de omgeving weinig beademingszorg wordt geboden en dat daar waar deze zorg wel wordt geboden geen plek is. Dit bericht valt zwaar. We gunnen bewoners en hun familie de rust om het bericht dat zij gaan verhuizen èn dat zij niet meer kunnen terugkeren naar hun vertrouwde plek, te verwerken.’ Medewerkers van de Selma Lagerlöfweg zetten op dit moment alles op alles om de kwaliteit van zorg op niveau te houden voor alle 26 bewoners. Zowel bewoners als management zijn onder de indruk van de wijze waarop de medewerkers dit doen. Wij zijn dankbaar voor de hulp die hierbij wij ontvangen van samenwerkingspartners.

Verkenning structurele oplossingsrichting loopt

Reinaerde verkent met partners in de zorg structurele oplossingsrichtingen om aan de ondersteuningsvraag van de andere bewoners van de Selma Lagerlöfweg tegemoet te komen. Dit doen we in nauwe afstemming met een meedenkgroep bestaande uit bewoners, familie en medewerkers, de lokale cliëntenraad met steun van de centrale cliëntenraad. ‘De mogelijkheden die we hebben, worden steeds duidelijker. En daarbij worden dus helaas ook de onmogelijkheden concreet. We hebben bewoners, familie en medewerkers gisteravond geïnformeerd over de tussenstand. En deze duidelijkheid doet bij iedereen pijn. We willen binnen enkele weken een keuze maken over hoe de zorg aan de andere bewoners voortgezet kan worden. Zodra we zicht hebben op een structurele oplossing voor alle bewoners, communiceren we deze actief. Wij willen onze tijd en aandacht besteden aan de goede dingen, vanuit onze verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg.’ Wij hebben intensief contact met betrokkenen zoals bewoners, familie, medewerkers, zorgorganisaties, college van burgemeester & wethouders, de gemeenteraad en de gemeente Woerden, de inspectie, het zorgkantoor, de branchevereniging VGN en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.