HomePilot Vernieuwend Werken in de Zorg (Clienten)
thumb

Pilot Vernieuwend Werken in de Zorg (Clienten)

Reinaerde en de Erasmus Universiteit hebben de nieuwe leergang Vernieuwend werken in de zorg ontwikkeld (Clienten)

De nieuwe Leergang Vernieuwend werken in de zorg start op 11 maart. Deelnemers vergroten hun kennis en vaardigheden op het gebied van veranderen en vernieuwen. Tegelijkertijd gaan ze gericht aan de slag met hun eigen verbeteridee. Want leren doe je vooral door doen. Zorgmedewerker én leidinggevende, coördinator of projectmanager gaan in dit programma samen van “Idea” naar “I do” voor een toekomstbestendige zorg. Het programma dat ontwikkeld is door Reinaerde en de Erasmus Universiteit, wordt gefaciliteerd door het ministerie van VWS en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Inmiddels is de pilot volgeboekt door verschillende zorgorganisaties. Ook twee Reinaerde medewerkers doen mee. Aanmelden kan pas weer in het najaar voor de tweede ronde.

De nieuwe Leergang Vernieuwend werken in de zorg start op 11 maart. Deelnemers vergroten hun kennis en vaardigheden op het gebied van veranderen en vernieuwen. Tegelijkertijd gaan ze gericht aan de slag met hun eigen verbeteridee. Want leren doe je vooral door doen. Zorgmedewerker én leidinggevende, coördinator of projectmanager gaan in dit programma samen van “Idea” naar “I do” voor een toekomstbestendige zorg.

Zorgprofessionals spelen een cruciale rol bij de noodzakelijke vernieuwing in de zorg. Want ruim 70% van succesvolle verbeterideeën komt van eigen medewerkers. Daarnaast hangt innovatiesucces maar voor een klein deel af van technologie, en draait het vooral om sociale innovatie; nieuwe manieren om zorg te organiseren en nieuwe manieren om te werken. Waarbij ook het versnellen van verandering en vernieuwing van groot belang is. Dit komt allemaal samen in de leergang Vernieuwend werken in de Zorg. In drie lesdagen en een aantal werksessies doen zorgmedewerkers kennis op over vernieuwen, werken ze aan hun persoonlijk leiderschap en hun mindset en leren ze alles toepassen in de praktijk. Dat kunnen ze niet alleen, vandaar dat er voor de ondersteuning parallel aan de leergang voor medewerkers ook een traject loopt voor leidinggevenden of coördinatoren.

Antwoord op noodzakelijke vernieuwing

De leergang Vernieuwend werken in de Zorg draagt bij aan de noodzakelijke vernieuwing in de zorgsector en sluit aan bij het pleidooi van het Actie Leer Netwerk[i] om tegelijkertijd te doen én te leren. Ook is het een direct antwoord op de roep om meer aandacht voor innovatie vanuit het actieprogramma Werken in de Zorg van VWS[ii]. Vernieuwend Werken in de Zorg is een initiatief van Reinaerde (gehandicaptenzorg) in samenwerking met een kerndocent van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Medewerkers die vinden dat de zorg in hun organisatie ook slimmer georganiseerd kan worden, met meer aandacht voor vakmanschap, aanwezige kennis en ervaring van zorgmedewerkers en ruimte om te vernieuwen, kunnen een kijkje nemen op www.vernieuwendwerkenindezorg.nl. Daar kunnen mensen zich ook aanmelden voor de leergang.