Communicatie is in ons dagelijks leven van groot belang. Door communicatie kunnen we van alles duidelijk maken. Als communicatie niet vanzelf gaat, kan PECS (Picture Exchange Communication System) helpen. Door het gebruik van afbeeldingen of voorwerpen leert een cliënt beter te communiceren. Het initiatief ligt bij deze vorm van communicatie vooral bij de cliënt.
De communicatietraining is geschikt voor kinderen en volwassenen die moeilijk zijn te begrijpen of te verstaan of die weinig initiatief nemen om te communiceren.
De PECS communicatietraining is een individuele training waarin de cliënt leert om een voorwerp of afbeelding te gebruiken om te communiceren. Vervolgens wordt met de cliënt gewerkt aan de communicatie.
Gaandeweg leert de cliënt om voorwerpen en afbeeldingen van elkaar te onderscheiden. Door het plaatje ‘ik wil’ te gebruiken, kan de cliënt zinnen maken. In de laatste fase van de training wordt het gebruik van zinnen steeds verder uitgebreid. Er is aandacht voor het beantwoorden van vragen en het geven van commentaar.
Afhankelijk van de mogelijkheden en de interesses doorloopt de cliënt de verschillende fases van de training.
De training is intensief en vraag, voor het slagen ervan, inzet van de hele omgeving van de cliënt. Daarom start de training met een bijeenkomst waarvoor alle betrokkenen worden uitgenodigd. In deze bijeenkomst licht de trainer het traject toe en wordt geoefend met de verschillende fases van PECS. Hierna volgt de daadwerkelijke training.
Er wordt gewerkt in de thuissituatie en op het werk, de school of de dagopvang. Stapsgewijs werkt de trainer met de cliënt aan de verbetering van de communicatie. Tussendoor vinden regelmatig evaluaties plaats. Afhankelijk van de doelstelling en het verloop en de mogelijkheden van de cliënt wordt de training afgerond.
PECS communicatietraining is een training van het expertiseteam Diagnostiek en Behandeling van Reinaerde.
Voor deze begeleiding heb je een indicatie nodig van het CIZ of een beschikking van de gemeente voor de jeugdwet.
Je betaalt tot 18 jaar geen eigen bijdrage aan het CAK.
Je kunt verwezen worden door het buurt- of sociale team of het CJG.
Kies je voor zorg in natura, dan regelen wij de administratieve afhandeling van de kosten met het zorgkantoor. Je kunt ook voor persoonsgebonden budget (PGB) kiezen en de financiële administratie zelf regelen.
Meer uitleg staat in brochure De wetten zorg & ondersteuning sinds 2015.
Aanmelden
Wil je je aanmelden of meer informatie krijgen? Neem dan contact op met Klantadvies.