Het team begint met een diagnose. Dat onderzoek naar de oorzaken begint met een medische check, meestal door middel van contact met de huisarts. Vervolgens kijken de behandelaars thuis en op het kinderdagcentrum of school hoe het gaat. Deze observatie, aangevuld met gesprekken en het invullen van vragenlijsten levert een diagnose op en een advies voor de aanpak. Meestal vraagt het (weer) leren zindelijk worden vervolgens een belangrijke en actieve rol van de ouders/verzorgers en anderen.
Als het nodig is, adviseren de behandelaars niet alleen een aanpak, maar begeleiden ze zelf ook bij de behandeling. In sommige gevallen is er nog meer nodig. Dan kunnen de behandelaars nauw betrokken zijn bij een intensieve therapie. Die is gericht op het intrainen van het verband leggen tussen aandrang en op het toilet gaan zitten. De therapie door het team duurt drie weken. Daarna volgt een periode waarin zij de ouders en anderen begeleiden in het samen ondersteunen van het kind. Zo kunnen de aangeleerde vaardigheden worden vastgehouden.
Het team bestaat uit een gedragskundige en een behandelaar met kennis van zindelijkheid. Zij kunnen na het onderzoek eventueel een beroep doen op een multidisciplinair team, dat bestaat uit een systeemtherapeut, een logopedist, een fysiotherapeut en een ergotherapeut.
Deskundigheidsbevordering
Op (kinder)dagcentra en scholen is zindelijkheid een veelbesproken onderwerp. Het Team zindelijkheid kan cursussen op maat geven waarmee begeleiders, gedragskundigen en leerkrachten zelf met (reguliere) zindelijkheidstrajecten aan de slag kunnen.
Het Zindelijkheidsteam is één van de expertiseteams van Reinaerde.
Aanmelden
Wil je je aanmelden of meer informatie krijgen? Neem dan contact op met Klantadvies.