Een gezonde leefstijl helpt veel gezondheidsproblemen te voorkomen. Toch komt een ongezonde leefstijl vaak voor. Dit heeft invloed op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het expertiseteam Gezonde Leefstijl richt zich op hulpvragen met betrekking tot complexe eet- en drinkproblematiek. Bijvoorbeeld slikproblematiek, angst bij het eten, te weinig eten of juist te veel. Naast eten en drinken is er ook aandacht voor beweging. Er is veel bewegingsarmoede binnen de doelgroep. Dit zorg, samen met te veel (ongezonde) voeding, voor grote gezondheidsproblemen.
Binnen het expertiseteam Gezonde Leefstijl zijn twee specialismen ondergebracht, te weten:
Het expertiseteam Gezonde Leefstijl werkt voor kinderen en volwassenen met een verstandelijk beperking.
Het expertiseteam Gezonde Leefstijl is een multidisciplinair team bestaande uit een arts verstandelijk gehandicapten (AVG), gedragskundige, logopedist, diëtist, coaches, psychomotorische therapeut en een fysiotherapeut. Daarnaast kan de hulp worden in geroepen van bijvoorbeeld een verpleegkundig specialist, tandarts of ergotherapeut. De behandeling wordt afgestemd op de cliënt en kan variëren van adviezen tot een intensieve behandeling.
Als je een indicatie van de Wet langdurige zorg (Wlz) hebt, dan kun je ook onderzoek of behandeling ontvangen via de Wlz. Je hebt dan een indicatie ontvangen van het CIZ. Reinaerde verzorgt, als je ene Wlz-indicatie hebt, de administratieve afhandeling van de kosten met het zorgkantoor: het is zorg in
natura en je kunt geen persoonsgebonden budget (PGB) inzetten. Je betaalt een verplichte eigen bijdrage aan het CAK.
Heb je geen indicatie, kijk dan bij de praktijk psychologie om te zien welke zorg vergoed kan worden. Boven de 18 jaar betaal je je eigen risico voor de zorgverzekering.
Meer uitleg staat in de brochure De wetten zorg & ondersteuning sinds 2015.
Het expertisteteam Gezonde Leefstijl is één van de expertiseteams van Reinaerde.