Voor veel mensen is eten en drinken een gezellige aangelegenheid. Maar voor sommige mensen is het eten of drinken complex. Er zijn mensen voor wie het eten technisch een moeilijke activiteit is. Voor anderen kan eten beangstigend zijn. Dit kan komen door moeilijkheden op fysiek, psychisch en/of sociaal gebied.
Door op een positieve manier te werken, wordt het zelfvertrouwen van de cliënt vergroot. De behandeling is doelgericht en stapsgewijs.
Na aanmelding wordt de vraag bekeken en mogelijk in behandeling genomen. Er volgt een intakegesprek en een observatieperiode. Het Eet- en drinkteam geeft adviezen naar aanleiding van de observatieperiode. Hierna kan eventueel een intensieve behandeling, met coaching, worden aangeboden.
Het Eet- en drinkteam bestaat uit een Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG), gedragskundige, logopedist, diëtist, ergotherapeut en coaches. Andere disciplines zoals psychomotorische therapie (PMT), fysiotherapeut of tandarts kunnen ook worden ingeschakeld.
Het is een multidisciplinair team dat cliëntgericht werkt.
Het Eet- en Drinkteam werkt voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking met complexe eet- en drinkproblematiek.
De volgende specialistische gebieden komen vooral aan de orde bij het Eet- en Drinkteam:
Autisme
Mensen met een stoornis in het autistisch spectrum kunnen moeilijkheden hebben op het gebied van warm of koud eten, eten van een harde of zachte structuur of juist moeite hebben met de omgevingsvoorwaarden, zoals het tijdstip van eten, de vaste plaats aan tafel of de volgorde van handelingen tijdens het eten. Ook kunnen zij te weinig gevarieerd eten of juist te veel eten.
Ernstig meervoudige beperking
Mensen met ernstige meervoudige beperkingen kunnen ook moeite hebben met het verwerken van verschillende structuren, prikkels in of buiten het mondgebied. Daarnaast spelen fysieke aspecten als reflux (terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm), vertraagde maag of darmwerking of spasticiteit een rol. Ook de overgang van sondevoeding naar vaster voedsel kan lastig zijn.
Obesitas
Obesitas kan een gevolg zijn van te veel calorieën tot zich nemen. Bij deze groep mensen zijn er vaak moeilijkheden in het dagprogramma. Hierdoor wordt er bijvoorbeeld te weinig bewogen en/of wordt er teveel voeding tot zich genomen. Ook deze problematiek wordt behandeld in het Eet- en drinkteam.
Mensen met specifieke eet- en drinkproblemen op andere gebieden kunnen ook bij het Eet- en Drinkteam terecht.
Als je een indicatie van de Wet langdurige zorg (Wlz) hebt, dan kun je ook onderzoek of behandeling ontvangen via de Wlz. Je hebt dan een indicatie ontvangen van het CIZ. Reinaerde verzorgt, als je ene Wlz-indicatie hebt, de administratieve afhandeling van de kosten met het zorgkantoor: het is zorg in
natura en je kunt geen persoonsgebonden budget (PGB) inzetten. Je betaalt een verplichte eigen bijdrage aan het CAK.
Heb je geen indicatie, kijk dan bij de praktijk psychologie om te zien welke zorg vergoed kan worden. Boven de 18 jaar betaal je je eigen risico voor de zorgverzekering.
Meer uitleg staat in de brochure De wetten zorg & ondersteuning sinds 2015.
Het Eet- en Drinkteam is onderdeel van het Expertiseteam Gezonde Leefstijl. Dit Expertiseteam bestaat uit twee onderdelen: het Eet- en Drinkteam en Gezond en Fit.
Aanmelden
Wil je je aanmelden of meer informatie krijgen? Neem dan contact op met Klantadvies.