Binnen het expertiseteam Diagnostiek en Behandeling zijn een aantal specialismen onder gebracht, te weten:
Hechting
Soms leert een kind dat de wereld onveilig is en leert het op de verkeerde manieren om te gaan met stress, verdriet en pijn. Vooral cliënten met een verstandelijke beperking lopen een groot risico. Dit is terug te zien in onvoldoende veilig hechtingsgedrag. Het team gespecialiseerd in hechting richt zich daarom op onderzoek en behandeling van hechtingsgerelateerde problematiek.
Neuropsychologie
Een goede concentratie of problemen met het geheugen zijn voorbeelden van problemen die zich kunnen voordoen bij cliënten met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel (LG/NAH). Cliënten, verwanten en begeleiders kunnen bij dit team terecht voor uiteenlopende vragen. Twee gezondheidszorgpsychologen, een neuropsycholoog en een logopedist geven multidisciplinaire ondersteuning aan de cliënten en hun verwanten. Hierbij werken zij nauw samen met een ergotherapeut met veel ervaring op het gebied van hersenletsel.
Traumabehandeling
Een vervelende gebeurtenis kan diep ingrijpen in het leven van mensen. Soms leidt het tot aanhoudende klachten, zoals nare herinneringen, flashbacks, nachtmerries, angst, boosheid en concentratieproblemen. EMDR is een effectieve traumatherapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring.
Systeembehandeling
Het systeem is een verzamelnaam voor alle naaste betrokkenen van een cliënt. Door Veranderingen in onderlinge relaties kan het systeem ook wijzigen. Problemen die hieruit ontstaan, kunnen de ontwikkeling van de cliënt in de weg staan, maar ook zijn of haar onderlinge relaties.
Communicatietraining (PECS)
Spontaan en effectief communiceren. Voor mensen met een beperking gaat dit niet altijd vanzelfsprekend. PECS (Picture Exchange Communication System) is een praktische methodiek waarbij kinderen en volwassenen leren om adequater te communiceren.
Het expertiseteam Diagnostiek en Behandeling werkt voor kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsachterstand en beperking én hun directe omgeving.
De vraag van de cliënt of zijn netwerk staat centraal bij de dienstverlening van het expertiseteam Diagnostiek en Behandeling. Het expertiseteam Diagnostisk en behandeling streeft er naar om de cliënt en zijn netwerk aan de hand van de diagnostiek op weg te helpen. Dit gebeurt door coaching, psychoeducatie en verschillende vormen van behandeling, zoals psychomotorische therapie, video-interactie begeleiding, speltherapie, cognitieve gedragstherapie en EMDR.
Als je een indicatie van de Wet langdurige zorg (Wlz) hebt, dan kun je ook onderzoek of behandeling ontvangen via de Wlz. Je hebt dan een indicatie ontvangen van het CIZ. Reinaerde verzorgt, als je ene Wlz-indicatie hebt, de administratieve afhandeling van de kosten met het zorgkantoor: het is zorg in
natura en je kunt geen persoonsgebonden budget (PGB) inzetten. Je betaalt een verplichte eigen bijdrage aan het CAK.
Heb je geen indicatie, kijk dan bij de praktijk psychologie om te zien welke zorg vergoed kan worden. Boven de 18 jaar betaal je je eigen risico voor de zorgverzekering.
Meer uitleg staat in de brochure De wetten zorg & ondersteuning sinds 2015.
Het expertiseteam Diagnostiek en Behandeling is één van de expertiseteams van Reinaerde.