De dienstverlening bestaat uit diagnostiek, advisering en (mediërende) behandeling.
Diagnostiek
We kunnen onderzoeken of iemand een vorm van autisme heeft en daarbij een zo compleet mogelijk beeld geven van jou en je mogelijkheden. Bij dit beeld geven we praktijkadviezen. Eventueel krijg je ook ondersteuning om die adviezen toe te passen. Het gaat dan bijvoorbeeld om adviezen over hoe te handelen met communicatie, aanpassing van de leefomgeving en een passende begeleidingsstijl.
Uitvoering van de adviezen
Om de adviezen praktisch te maken kan een (mediërend) behandelaar ondersteuning bieden. Dit varieert van uitleg over wat autisme betekent tot hulp bij het maken van een passend dagprogramma. Per situatie gaan we na welke vorm van ondersteuning het best past.
We werken met video-opnames en met gesprekken met het gezin, het team of individueel. Door samen met jou en je familie en begeleiding een behandelplan op te stellen en te zorgen dat de adviezen praktisch haalbaar zijn, maak je zo goed mogelijk gebruik van je mogelijkheden. Zo kun je leren om anders om te gaan met (on)duidelijkheid, vaste routinematige gewoonten en voorspelbaarheid, zodat de wereld zoals jij die ervaart, leefbaarder wordt.
Ondersteunende communicatie
Als je een vorm van autisme hebt, kun je uiteenlopende problemen hebben met communicatie en de omgang met mensen; de sociale interactie. Deze problemen variëren van niet spreken tot misverstanden door het niet begrijpen en letterlijk nemen van taal. Een logopedist kan onderzoeken wat een passende vorm van ondersteunende communicatie kan zijn. Je krijgt advies over het communicatiemateriaal en het gebruik ervan. De logopedist en de mediërend behandelaar kunnen ondersteunen bij het goed gebruiken van de ondersteunende communicatiemiddelen.
Zintuiglijke waarneming
Bij mensen met autisme komt zintuiglijke informatie anders binnen of wordt anders verwerkt. Er wordt aan de informatie een andere of geen betekenis gegeven. Daardoor kun je onder- of overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld moeite met specifieke of harde geluiden en sluiten zich hier het liefst voor af. Anderen zoeken juist prikkels op door bijvoorbeeld heel hard te schommelen. We helpen je bij het in kaart brengen van de zintuiglijke waarneming en je krijgt advies hoe je zelf en je omgeving hiermee rekening kunnen houden, bijvoorbeeld in het dagprogramma.