Opvoedkundige gezinsbehandeling is gericht op het versterken van het ouderschap en het bevorderen van het welzijn van het hele gezin, waarin alle gezinsleden tot hun recht komen. Samen met de opvoeder gaat de gezinsbehandelaar na wat er nodig is om voor jou en je kind(eren) een goed opvoedklimaat in een veilige omgeving te krijgen.
Maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kind? Weet je niet goed hoe je kunt aansluiten op wat je kind nodig heeft? Heb je zelf te maken met problematiek en wil je daarom graag wil dat er iemand meekijkt met de opvoeding? Daartoe is er OGB: gespecialiseerde opvoedkundige gezinsbehandeling. Om zo goed mogelijk aan te sluiten op jouw vraag maken we met OGB gebruik van verschillende methodieken en werkvormen.
Opvoedkundige gezinsbegeleiding/ gezinsbehandeling is bedoeld voor gezinnen waarvan de ouder(s)/verzorger(s) en kind(eren) tot 18 jaar een opvoedingsvraag hebben waarvoor specialistische ondersteuning nodig is.
Een opvoedkundig gezinsbehandelaar komt bij je thuis langs, gemiddeld één keer per week. Samen onderzoeken jullie waar de problemen liggen in je gezin. Daarna gaan we samen aan de slag om de problemen en zorgen te verminderen en de draagkracht te vergroten. We onderzoeken wie in je omgeving belangrijk is, van invloed is en kan steunen.
Als ouder blijft je altijd verantwoordelijk voor de opvoeding van je kinderen. Wij kijken mee, staan naast je, en bieden ondersteuning. Hierin zoeken wij afstemming met het lokale buurt- of wijkteam en een eventuele betrokken gezinsvoogd.
Als ouder blijft je altijd verantwoordelijk voor de opvoeding van je kinderen. Wij kijken mee, staan naast je, en bieden ondersteuning. Hierin zoeken wij afstemming met het lokale buurt- of wijkteam en een eventuele betrokken gezinsvoogd.
Hoe ziet een OGB-traject eruit?
Een traject duurt gemiddeld negen maanden.
We beginnen met een observatiefase (6 weken). In deze fase gaan we kennismaken, samen kijken naar waar de problemen liggen en maken we een plan met doelen voor de komende tijd.
In de veranderfase gaan we samen actief aan de slag met de opgestelde doelen.
In de afrondingsfase gaan we kijken welke doelen er behaald zijn en gaan we zoeken naar manieren om dit vast te houden.
In sommige gemeenten kan er gekozen worden voor een medewerker die bekend is met de islamitische cultuur en Arabisch spreekt.
ZZP VG: Deze woning is het meest passend voor cliënten met zorgzwaarteprofiel VG: 1
Als je een indicatie van de Wet langdurige zorg (Wlz) hebt, dan kun je ook onderzoek of behandeling ontvangen via de Wlz. Je hebt dan een indicatie ontvangen van het CIZ.
Heb je geen indicatie, dan kun je met een beschikking van de gemeente vanuit de Jeugdwet de zorg vergoed krijgen. Je kunt verwezen worden door het buurt- of sociale team, het CJG of de huisarts.
Reinaerde verzorgt de administratieve afhandeling van de kosten met het zorgkantoor: het is zorg in natura en je kunt geen persoonsgebonden budget (PGB) inzetten.
Onder de 18 jaar betaal je geen eigen risico voor de zorgverzekering. Je betaalt tot 18 jaar ook geen eigen bijdrage aan het CAK.
Meer uitleg staat in de brochure De wetten zorg & ondersteuning sinds 2015.
Video
Aanmelden
Wil je je aanmelden of meer informatie krijgen? Neem dan contact op met Klantadvies.