Zoeken Contact Menu

Reinaerde Praktijk Bijzondere Mondzorg

print

Reinaerde Praktijk Bijzondere Mondzorg

Mondzorg voor kinderen en mensen met bijzondere problemen die bij een reguliere tandarts niet terecht kunnen

Adres
De Heygraeff 3a
Plaats
3931MK Woudenberg
Reinaerde

Algemene beschrijving

Een slecht verzorgd gebit kan vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid. Stel een bezoek aan de tandarts daarom niet uit!

Als door angst een bezoek aan de tandarts te lang wordt uitgesteld, kan dit ernstige gevolgen hebben voor het gebit en de gehele gezondheid. De gevolgen kunnen zijn: Gaatjes, slechte adem, verlies van tanden en kiezen, maag- en darmproblemen door slecht gekauwd voedsel, slecht spreken door loszittende tanden, beperkingen in sociale en zakelijke contacten door niet voluit te kunnen praten en lachen.
Daarnaast kan het leiden tot chronisch ontstoken tandvlees waardoor er

  • een verhoogde kans is op beroerte, hart- en vaatziekte, longontsteking
  • diabetes kan verergeren
  • infecties kunnen optreden op kunstmatige hartkleppen en heupgewrichten
  • een hoger risico is op te vroeg geboorte met een lager geboortegewicht
Voor wie?

De dienstverlening van de Praktijk Bijzondere Mondzorg is bedoeld voor mensen met en zonder ontwikkelingsachterstand of beperking met een grote angst voor de tandarts.

Dienstverlening

De praktijk Bijzondere Mondzorg bestaat uit twee tandartsen, een mondhygiëniste en een tandartsassistente. Het team wordt ondersteund door een arts en een verpleegkundig specialist.

De medewerkers hebben jarenlange ervaring in de omgang met mensen met een verstandelijke beperking en angst voor de tandarts. Naast een vriendelijk team dat begrip heeft voor de cliënt, hebben wij verschillende oplossingen die de cliënt kunnen helpen de eerste stap naar de tandarts te zetten, waaronder ook oplossingen voor pijnbestrijding.

Bij ons vind de cliënt een rustige en warme omgeving waarin de cliënt zich kan ontspannen, zoals een ruime wachtruimte met diverse tijdschriften. Koffie en thee worden gratis aangeboden.
Het team draagt zorg voor minimale wachttijden. Er wordt goed geluisterd en gesproken over de wensen van de cliënt en deze worden gerespecteerd. Daarnaast worrdt goede uitleg gegeven over de behandeling en wat de cliënt kan verwachten tijdens en na de behandeling.
De cliënt wordt goed geobserveerd en lichamelijke reacties die kunnen wijzen op een angststoornis worden direct gesignaleerd. De cliënt houdt de controle tijdens de behandeling doordat een signaal wordt afgesproken, bijvoorbeeld de hand opsteken als de cliënt wat wil zeggen, rust nodig heeft of meer verdoving wenst.

Er worden diverse manieren van pijnbestrijding aangeboden. Met een lokale verdoving blijft de cliënt volledig bij bewustzijn. Vaak is men bang voor de naald. Het tandvlees kan eerst worden voorverdoofd waarna de injectie rustig en langzaam kan worden ingebracht. Hierdoor ervaart de cliënt geen pijn van de injectie.

Dormicum
Voor cliënten die met psychologische middelen of normale medicatie niet te behandelen zijn, wordt gebruik gemaakt van Dormicumsedatie. Dit is een techniek waarbij door toepassing van geneesmiddelen het bewustzijn wordt verlaagd waardoor een voor de cliënt onaangename procedure beter wordt verdragen en waardoor de werkcondities van de tandarts worden verbeterd met als resultaat een betere tandheelkundige zorg. De cliënt blijft op communicatie reageren, mogelijk wel wat vertraagd. Zelfbeschermende reflexen (zoals slikken of hoesten) blijven intact. De cliënt blijft zelfstandig ademen. Het is geen narcose.

Narcose
Onze zeer bange, of zeer moeilijk te behandelen cliënten worden doorverwezen naar het UMC. Hier kan een behandeling onder narcose plaatsvinden.

Omgeving

De praktijk Bijzondere Mondzorg is gevestigd in het gezondheidscentrum, locatie de Heygraeff in Woudenberg. Hier zijn twee tandartsunits ingericht inclusief röntgenapparatuur. Tevens zijn er een spreekkamer, uitslaapruimte en wachtruimte aanwezig.

Verwijzing en indicatie
  • U kunt hier terecht met verwijzing van uw huisarts of specialist

Aanmelden
Het medisch secretariaat Expertises kan u informeren over de praktijk Bijzondere Mondzorg.
U kunt hen bereiken maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.00 uur.

Bezoekadres: De Heygraeff 3
3931MK Woudenberg
Telefoon: 033 28 68 850
E-mail: bijzonderemondzorg@reinaerde.nl