Zoeken Contact Menu

Reinaerde Expertiseteam Gezond en Fit

print

Reinaerde Expertiseteam Gezond en Fit

Het team Gezond en Fit helpt bij vragen over gezonde voeding, voldoende beweging, overgewicht, fitheid en gezondheid. Het team geeft advies op maat voor een gezonde leefstijl!

Adres
Orinocodreef 21
Plaats
3563ST Utrecht
Telefoon
030 - 28 752 15
Reinaerde

Algemene beschrijving

Een gezonde leefstijl helpt veel gezondheidsproblemen te voorkomen. Toch komt een ongezonde leefstijl vaak voor. Een ongezond voedingspatroon en een gebrek aan lichaamsbeweging zorgen voor een belasting van het lichaam. Voor cliënten met een beperking en hun ouders of begeleiders is het vaak moeilijk om dagelijks voldoende beweging te krijgen en om te zorgen voor gezonde voeding. Het team Gezond en Fit helpt bij vragen over gezonde voeding, voldoende beweging, overgewicht, fitheid en gezondheid.

Het team Gezond en Fit bestaat uit een Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG), gedragskundige, logopedist, diëtist, fysiotherapeut, bewegingswetenschapper, coaches en een psychomotorisch therapeut (PMT). Andere disciplines zoals een ergotherapeut, verpleegkundig specialist of tandarts kunnen ook worden ingeschakeld.
Het is een multidisciplinair team dat cliëntgericht werkt.

Voor wie?

Het team Gezond en Fit werkt voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking met complexe eet- en drinkproblematiek.

Dienstverlening

De leefstijl van een cliënt positief beïnvloeden. Dat is het doel van de adviezen en de voorlichting die het team Gezond en Fit geeft. Zo worden tips gegeven over aanpassingen van de leefstijl. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn de Fitcursus voor cliënten, het boek en de reader Bewegen Gewoon Doen en de map Speel Goed. Er wordt ook voorlichting gegeven over bijvoorbeeld een gezond eetpatroon en over beweegmogelijkheden in de omgeving. Via het opleidingscentrum van Reinaerde ROOT wordt bovendien een cursus Gezonde Leefstijl aangeboden.

Fitheidsonderzoek
Door middel van diverse testen krijgt het team inzicht in de fitheid van de cliënt.
Afhankelijk van de vraag wordt er gekeken naar onder andere het gewicht, het vetpercentage, de kracht, het uithoudingsvermogen en de balans. De uitkomst van dit onderzoek geeft een indicatie van (potentiële) gezondheidsproblemen.

Obesitas
Overgewicht of obesitas wordt vaak veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon en/of een gebrek aan lichaamsbeweging. Er zijn verschillende facetten die meespelen bij obesitas; het dagprogramma, de omgevingen soms ook psychische problemen. Ook deze problematiek wordt behandeld in het Expertiseteam Gezonde Leefstijl. De vorm van behandeling kan verschillen en wordt afgestemd op de cliënt.

Omgeving

Financiering

Je kunt bij ons terecht als je een indicatie hebt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het Centraal Administratiekantoor (CAK) houdt maandelijks een inkomensafhankelijke bijdrage in.

Verwijzing en indicatie
  • U kunt hier terecht met een indicatie van het CIZ

Gezond en Fit is onderdeel van het Expertiseteam Gezonde Leefstijl. Dit Expertiseteam bestaat uit twee onderdelen: het Eet- en Drinkteam en Gezond en Fit.

Wilt u een oriëntatiebezoek brengen, u aanmelden of meer informatie over  de dienstverlening van Reinaerde Centrum voor diagnostiek en behandeling? Neem dan contact met ons op.

Bezoekadres: Orinocodreef 21
3563ST Utrecht
Telefoon: 030 28 752 15
E-mail: infoCDB@reinaerde.nl