Zoeken Contact Menu

Reinaerde Dagcentrum De Werkspecht

print

Reinaerde Dagcentrum De Werkspecht

Dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking

Adres
Spechtenkamp 231
Plaats
3607KN Maarssenbroek
Telefoon
0346 58 39 00
Reinaerde
Manager
Anna Sophia Dijkstra-Hellinga
T. Manager
06 -12 15 84 95

Openingstijden
Maandag:
8:00 uur
- 17:00 uur
Dinsdag:
8:00 uur
- 17:00 uur
Woensdag:
8:00 uur
- 17:00 uur
Donderdag:
8:00 uur
- 17:00 uur
Vrijdag:
8:00 uur
- 17:00 uur
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Algemene beschrijving

De Werkspecht is een dagcentrum met een bakkerij. De werkzaamheden en het tempo van werken zijn zo aangepast dat deze aansluiten bij de vraag en mogelijkheden van de cliënt. De arbeidsmatige activiteiten zijn divers en gericht op het ontwikkelen van zelfstandigheid, structuur, sfeer, ontmoeting, beleving, en samenwerking.
Er zijn in totaal 6 verschillende groepen met ieder een eigen dagprogramma. Elke groep zoekt evenwicht tussen inspanning en ontspanning.
Werktijden 8.30 – 15.45 uur.

Bij de Wasserij en Dienstverlening voeren cliënten diverse huishoudelijke werkzaamheden uit. Zoals het voorbereiden van de lunch, tafels dekken, afwassen, koffie en thee zetten, schoonmaken en koken. Zij verzorgen het wasgoed: sorteren, vouwen en strijken.

Bij de Tuin/hout groep kunnen cliënten kiezen uit een gevarieerd activiteitenprogramma. Bijvoorbeeld vegen, zagen, hout klieven (open haard hout), onkruid verwijderen, gras maaien, werken met zaaigoed etc. Er is veel aandacht voor de sociale interactie en samenwerking.

Bij de groep Kre-aktief doen verschillende cliënten verschillende werkzaamheden. Deze bestaan uit eenvoudige naaiwerkzaamheden, schilderen, tekenen, plakken, knippen etc.De cliënten werken in verschillende ruimtes met elk een eigen sfeer, structuur en activiteiten. Bij oudere cliënten ligt het accent op ontspanning, gezelligheid, veiligheid en weinig werkdruk. Een andere groep heeft een meer afgebakend programma, structuur en duidelijkheid, rust en overzicht. Daarnaast is er een groep met aandacht voor sfeer en waar cliënten bijvoorbeeld textielproducten maken. Deze cliënten zijn geïnteresseerd in licht arbeidsmatige activiteiten.

De activiteitengroep heeft een gevarieerd programma met creatieve activiteiten en beweging. Er is aandacht voor verdere ontwikkeling en zelfredzaamheid. De activiteiten bestaan uit: wandelen, tekenen en schilderen, muziek maken, spelletjes doen, knutselen etc.

De montage- en inpakgroep kent een vaste structuur en voorspelbaarheid. De werksfeer is actief maar het aantal prikkels blijft beperkt. De cliënten verrichten eenvoudige productiewerkzaamheden zoals inpakken, sorteren en artikelen monteren. Zij kunnen doorstromen naar een baan bij een ‘gewoon’ bedrijf.

In de Bakkerij maken cliënten met de bakker en begeleider ambachtelijk brood en banket. Cliënten werken volgens een vaste structuur: De werkzaamheden bestaan uit het afwegen van de ingrediënten en het maken van deeg, bakblikken invetten tot het inpakken van de producten. De cliënten werken geconcentreerd, hygiënisch en gedisciplineerd. Soms is er sprake van werkdruk. Na het bakken is het tijd voor het schoonmaken van de vloeren en de werkbanken.

Voor wie?

Voor zestig mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De leeftijd van cliënten varieert van 18 jaar tot 70 plus
Cliënten van de Wasserij en de Bakkerij kunnen hygiënisch werken (of willen dat leren).

Dienstverlening

Bij de Werkspecht werken begeleiders die dagelijks ondersteuning geven. Zij besteden aandacht aan fysieke gezondheid, emotioneel welzijn, zelfbeschikking, respectvolle omgang en deelname aan de samenleving. Door middel van ondersteuningsplannen worden afspraken gemaakt met de cliënt over de gewenste dienstverlening. De ondersteuning wordt in samenspraak met de cliënt en zijn vertegenwoordigers bepaald.

Methodiek(en)
  • BAAS : Bewust Aanwezig en Aktief in de Samenleving. De eigen regie van de cliënt en zijn positie in de samenleving, daar draait het om bij BAAS.
  • Active Support : Door Active Support wordt een cliënt uitgedaagd en gestimuleerd om zoveel mogelijk dagelijkse handelingen zelf te doen.
Omgeving

Dagcentrum de Werkspecht ligt in Maarssenbroek,10 minuten lopen van een klein winkelcentrum. Het gebouw heeft één verdieping, is rolstoeltoegankelijk en beschikt over een eigen tuin en terras. Iedere groep heeft haar eigen ruimte.

  • Rolstoeltoegankelijk
  • Invalidentoilet aanwezig
  • Lunch: er is een keuken en een ontmoetingsruimte waar cliënten
  • koffiedrinken en lunchen
  • Bushalte in de buurt
Financiering

Je kunt bij ons terecht als je een indicatie hebt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het Centraal Administratiekantoor (CAK) houdt maandelijks een inkomensafhankelijke bijdrage in.

Verwijzing en indicatie
  • U kunt hier terecht met een indicatie van het CIZ

Flyer

Download de flyer van De Werkspecht:  Werkspecht 2014

Video - Broodbezorging op de bakfiets

Bakkerij de Werkspecht gaat met de bakfiets brood bezorgen aan de inwoners van Maarssen.


Wachtlijst
Op de pagina 'Wachtlijst en beschikbaarheid' vindt u informatie over wachttijden bij Reinaerde.

Aanmelden, bezoek en informatie:

Wilt u een oriëntatiebezoek brengen,
u aanmelden of meer informatie over
de dienstverlening van Reinaerde?
Neem dan contact op met
Klantadvies van Reinaerde.

Postadres: Postbus 3364
3502 GJ Utrecht
Telefoon: 030 28 75 210
E-mail: klantadvies@reinaerde.nl