Zoeken Contact Menu

Reinaerde IJsselburg

print

Reinaerde IJsselburg

Wonen in de wijk met begeleiding voor volwassenen met een verstandelijke beperking

Adres
Duitslandstraat 5
Plaats
3402TJ IJsselstein
Telefoon
030 25 99 718
Reinaerde

Algemene beschrijving
IJsselburg is een grote woning met rondom een tuin. Er zijn twee woongroepen, woning A en woning B, met een zithoek, eethoek en keuken. De woning heeft twee verdiepingen. Op de begane grond zijn vier kamers, waarvan twee kamers zijn aangepast voor rolstoelgebonden cliënten. De andere twee zijn geschikt voor mindervalide cliënten. Op de eerste verdieping zijn elf kamers en op de tweede verdieping zijn drie kamers. Daarnaast beschikt IJsselburg over een appartement waar één cliënt of twee cliënten met een relatie kunnen wonen. Deze woning heeft een woonkamer met open keuken, slaapkamer en badkamer met douche en toilet. De kamers bij  IJsselburg variëren in grootte van 6 m2 tot 20 m2. Alle kamers hebben een televisie-aansluiting. Internet kan door de cliënt zelf geregeld worden.
Voor wie?

Bij  IJsselburg kunnen twintig cliënten wonen. De doelgroep is niet leeftijdsgebonden, wel wordt gekeken naar het ontwikkelingsniveau. Op het moment dat een cliënt veroudert en niet goed meer mee kan komen in het tempo van de groep, of achteruitgang laat zien in vaardigheden en gedrag, kan IJsselburg geen passende zorg meer verlenen.
Er zijn twee woongroepen binnen IJsselburg. Hier is een onderscheid in doelgroep.
In woning A wonen cliënten met een matig tot licht-verstandelijke beperking en bijkomende problematiek, zoals autisme. Deze cliënten hebben begeleiding  nodig op het gebied van algemene dagelijkse levensverrichtingen. Daarnaast hebben zij baat bij een gestructureerd dagprogramma. Bij deze cliënten is de begeleiding erop gericht de cliënten te ondersteunen in hun ontwikkeling en nieuwe vaardigheden aan te leren. Ook hebben deze cliënten baat bij een begeleidingswijze die gericht is op emotionele en sociale ontwikkeling, door middel van begeleidingsgesprekken.

In woning B wonen cliënten met een ernstig verstandelijke beperking en bijkomende gedragsproblematiek. Daarnaast kunnen hier twee mindervalide cliënten wonen. Deze cliënten hebben behoefte aan nabijheid van de begeleiding, hebben intensieve ondersteuning/overname nodig bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen, waardoor de begeleiding meer gericht is op het bieden van intensieve zorg. Ook hebben zij baat bij een gestructureerd dagprogramma waar ze veiligheid aan ontlenen. Deze cliënten hebben het nodig dat de begeleidingswijze gericht is op het behouden van vaardigheden en ontwikkelen van nieuwe vaardigheden waar mogelijk.
Het appartement is geschikt voor cliënten met een matig of licht-verstandelijke beperking, die hun algemene dagelijkse levensverrichtingen vrijwel zelfstandig kunnen uitvoeren. Zij hebben baat bij nabijheid op afstand, waarbij ze 24 uur per dag terug kunnen vallen op de begeleider. De begeleiding wordt vormgegeven door de hulpvraag van de cliënt te volgen. Ook is deze gericht op ontwikkeling van vaardigheden en groei in zelfstandigheid.

Dienstverlening

Bij IJsselburg wordt 24-uurs begeleiding geboden. ’s Nachts is er een slaapwacht aanwezig waar de cliënten een beroep op kunnen doen. Begeleiders en cliënten dragen samen zorg voor een sfeervolle woonomgeving. Er worden geregeld gezamenlijke activiteiten ondernomen.
Afspraken over zorg en ondersteuning worden vastgelegd in een ondersteuningsplan dat afgestemd is op individuele behoefte, mogelijkheden en wensen van de cliënt en zijn familie of andere vertegenwoordigers. IJsselburg geeft de zorg van de cliënt samen met familie of andere wettelijk vertegenwoordigers vorm, hierbij wordt van hen een actieve en meedenkende houdinggevraagd.

Methodiek(en)
  • BAAS : Bewust Aanwezig en Aktief in de Samenleving. De eigen regie van de cliënt en zijn positie in de samenleving, daar draait het om bij BAAS.
Vrijetijdsbesteding
Cliënten van IJsselburg kunnen deelnemen aan een aantal activiteiten in de wijk. Er wordt uitgegaan van de interesse van de cliënt in het zoeken naar een vrijetijdsbesteding; zo kan passende bewegingsactiviteit of ontspanningsactiviteit gezocht worden voor de cliënt. Ook worden regelmatig groepsactiviteiten georganiseerd. Zo kan er bijvoorbeeld met de avondvierdaagse meegelopen worden, kunnen cliënten naar de Truckersdag en naar Maak je droom waar. Ook bij feestdagen wordt samen met de cliënt besproken hoe hier invulling aan gegeven wordt.
Omgeving

IJsselburg ligt in een sfeervolle woonwijk in IJsselstein. Het is een ruim opgezette wijk met weinig autoverkeer. Een supermarkt en openbaar vervoer zijn in de directe omgeving aanwezig. Het centrum van IJsselstein ligt op loopafstand. Ook voor dagbesteding of werk zijn er verschillende mogelijkheden binnen IJsselstein.

Financiering

Je kunt bij ons terecht als je een indicatie hebt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het Centraal Administratiekantoor (CAK) houdt maandelijks een inkomensafhankelijke bijdrage in.

Verwijzing en indicatie
  • U kunt hier terecht met een indicatie van het CIZ
  • Deze locatie is het meest passend voor cliënten met een "ZZP" VG: 3, 4, 5, 6
  • Deze locatie is bestemd voor cliënten: met 'verblijf inclusief behandeling (VIB)'
  • Lees meer in onze brochure: Hoe is het geregeld met de vergoedingen? 2018


Wachtlijst
Op de pagina 'Wachtlijst en beschikbaarheid' vindt u informatie over wachttijden bij Reinaerde.

Aanmelden, bezoek en informatie:

Wilt u een oriëntatiebezoek brengen,
u aanmelden of meer informatie over
de dienstverlening van Reinaerde?
Neem dan contact op met
Klantadvies van Reinaerde.

Postadres: Postbus 3364
3502 GJ Utrecht
Telefoon: 030 28 75 210
E-mail: klantadvies@reinaerde.nl