Zoeken Contact Menu

Re-creatie

Re-creatie

Bij De Heygraeff in Woudenberg start in 2019 het programma Re-creatie. Het hart van dit duurzame programma wordt een woning waar kunstenaars en ontwerpers tijdelijk wonen en werken. Met oud materiaal en afval uit de directe omtrek gaan zij aan de slag. Het atelier wordt de verbindende schakel tussen De Heygraeff en de recreatieve omgeving. Met Re-creatie komen de zorg voor mens en materiaal samen op één plek.

 

VerbindingFotoreeks Re Creatie

Kunstenaars en ontwerpers maken met afval en oude materialen van Reinaerde en de directe omgeving nieuw werk, prototypes, producten, workshops en diensten die waarde toevoegen aan de recreatie op het terrein en daarbuiten. De directe omgeving, mensen met een beperking, medewerkers van Reinaerde, familieleden van bewoners, recreanten, inwoners van Woudenberg, bezoekers van het repair café en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid en social design, worden er zo bij betrokken.

Portiersgebouw als gastatelier

Het oude Portiersgebouw aan de rand van het terrein wordt de tijdelijke woning en atelier voor de kunstenaars en ontwerpers. Dit markante gemeentelijk monument uit het begin van de vorige eeuw is niet alleen woonruimte, maar kan ook worden gebruikt voor lezingen of als presentatieruimte. De werkperiode van een kunstenaar of ontwerper wordt telkens afgesloten met een publieke presentatie.

Open oproep Mondriaanfonds en Stimuleringsfonds

Het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ondersteunen in 2020 vier werkperiodes van drie maanden voor een beeldend kunstenaar of ontwerper. Meer informatie over het gastatelier, de open oproep en de selectieprocedure kunt u lezen op de websites van Het Mondriaanfonds en het Stimuleringsfonds. De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode is 15 juli 2019.

Ontstaan Re-creatie

In opdracht van Reinaerde onderzochten de kunstenaars/social designers Sjaak Langenberg en Rosé de Beer hoe het instellingsterrein De Heygraeff meer met de (recreatieve) omgeving kan worden verbonden. Toen zij op De Heygraeff kampeerden spraken ze bewoners, hun familie, medewerkers en vrijwilligers. Uit deze gesprekken ontstond het programma Re-creatie. Dit programma versterkt de bestaande kwaliteiten van De Heygraeff, maar geeft ook een nieuwe, onverwachte kijk op de omgeving.

Voor meer informatie over het programma Re-creatie kunt u contact opnemen met Carlie van Hamersveld van Reinaerde via cvhamersveld@reinaerde.nl of bel 030-2299922.

Het programma ‘Re-creatie’ wordt ondersteund door het BankGiro Loterij Fonds (Stichting Doen), het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, en het Mondriaanfonds.